Зеленський просив Ізраїль організувати зустріч з Путіним в Єрусалимі, – ЗМІ

Ізраїль на прохання Києва пропонував президенту Росії Володимиру Путіну провести саміт з Україною в Єрусалимі

Журналіст стрічки новин

Українські та ізраїльські офіційні особи розповідають, що прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннетт пропонував Путіну під час зустрічі в жовтні минулого року провести російсько-українські переговори в Єрусалимі.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Axios.

За даними джерел, навесні 2021 року найближчий радник президента України Андрій Єрмак запитав тодішнього прем’єра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху, чи готовий він організувати саміт Зеленського та Путіна. У Нетаньяху начебто це прохання не викликало великого ентузіазму, але він відповів, що розгляне це питання, якщо цього захочуть обидві сторони.

Радники Нетаньяху порушили це питання в Кремлі у квітні і травні, але не отримали позитивної відповіді. 

Беннетт розмовляв і з Путіним, і із Зеленським протягом кількох днів після того, як змінив Нетаньяху на посаді в червні минулого року. 

У жовтні президент Ізраїлю Ісаак Герцог відвідав Київ і зустрівся із Зеленським, який розповів йому про посередницькі зусилля Нетаньяху та запитав, чи відновить їх новий уряд. Герцог поінформував Беннетта, який мав зустрітися з Путіним через два тижні в Сочі. Беннетт зателефонував Зеленському за день до поїздки, і український президент знову озвучив ідею саміту і сказав, що, можливо, переговори можна організувати на нижчому рівні — наприклад, між радниками з національної безпеки, а не главами держав.

Коли Беннетт заговорив про це в Сочі, Путін, як кажуть джерела, різко розкритикував Зеленського.

Офіси Беннета і Герцога відмовилися коментувати цю історію, як і Нетаньяху.

"Ми любимо Україну, але не збираємося вплутуватися в конфлікт між такими наддержавами, як США та Росія", – сказав високопоставлений ізраїльський чиновник.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запросив президента України Володимира Зеленського та очільника РФ Володимира Путіна до Туреччини. Під час зустрічі він пропонує обговорити "розбіжності", що виникли між Україною й Росією, а також "розібратися в проблемах".

Читайте також: Посередник у переговорах з Росією: Чи принесе пропозиція Ердогана користь Україні

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme