Зеленський та Штайнмаєр обговорили ситуацію на Донбасі та "Північний потік-2"

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з главою Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайєром та обговорив низку тем

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Зеленський та Штайнмаєр обговорили ситуа…
Фото: Офіс президента

Президенти обговорили врегулювання ситуації на Донбасі, результати виборів у Німеччині та загрози "Північного потоку-2".

Окрім цього Зеленський подякував Штайнмайєру за приєднання до декларації саміту "Кримської платформи", повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Офісу президента.

Зазначається, що українська влада очікує формування коаліції у парламенті Німеччини, яка б сприяла відносинам двох країн та підтримувала перспективи України в Європі.

"Окрему увагу під час переговорів було приділено питанню мирного врегулювання на Донбасі. Глава Української держави наголосив, що Україна намагається активізувати роботу всіх переговорних форматів задля досягнення миру на сході та відновлення суверенітету й територіальної цілісності", – йдеться у повідомленні.

Лідери двох країн також обговорили питання загроз "Північного потоку-2". 

"Запуск "Північного потоку-2" означає суттєву ескалацію загроз для України та Європи. Україні важливо отримати чіткий міжнародно-правовий механізм, що гарантуватиме безпеку", – наголосив Зеленський.

Також була обговорена підтримка Німеччиною європейської та євроатлантичної інтеграції України.

"Володимир Зеленський привернув увагу німецького колеги до очікувань нашої держави в контексті подальшої інтеграції з ЄС і НАТО та висловив сподівання на підтримку", – додали у прес-службі.

Нагадаємо, президент Німеччини є автором так званої "формули Штайнмайєра",про яку представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи, народний депутат від "Слуги народу" Андрій Костін восени 2020 року заявив, що "формулу Штайнмайєра" включать у закон про особливий статус Донбасу.

А от сам особливий статус Донбасу до Конституції, як заявив міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій , не включатимуть.

Довідка: 9 грудня 2019 року за підсумками зустрічі в "нормандському форматі" в Парижі президентів України, Франції, РФ – Володимира Зеленського, Еммануеля Макрона, Володимира Путіна, а також канцлера ФРН Ангели Меркель глава Української держави повідомив: "Закон чинний буде внесено (до Верховної Ради, – ред.) на продовження, так. Нам простіше зараз продовжити цей законопроект, і потім внести пізніше "формулу Штайнмайєра", бачачи певні кроки з того боку, що ми наближаємося до деескалації".

"Формула Штайнмайєра" названа за іменем нинішнього президента ФРН, у минулому очільника МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра.

Вона передбачає, що до виборів закон про особливий статус Донецька і Луганська застосовуватимуть на тимчасовій основі, а після виборів і після виходу остаточної доповіді БДІПЛ ОБСЄ з визнанням про те, що ці вибори відбулися відповідно до демократичних принципів, закон набуде остаточної юридичної сили.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme