Туди і назад: Зеленський таки полетить сьогодні на Мюнхенську конференцію з безпеки

Президент України Володимир Зеленський 19 лютого відправиться до Мюнхена для участі у безпековій конференції

Журналіст стрічки новин
Туди і назад: Зеленський таки полетить с…
Фото: Офіс президента

Раніше президент США Джо Байден заявив, що Зеленський має сам вирішити, чи їхати на конференцію. Адже рішення – залишати країну у цей час, чи ні – є дуже важливим і складним.

"Сьогодні відбудеться візит президента України Володимира Зеленського до Мюнхена (Німеччина) для участі в щорічній безпековій конференції та проведення переговорів, які заплановані на цьому майданчику", – йдеться в повідомленні Офісу президента, пише Depo.ua.

Зазначається, що там Зеленський матиме зустріч з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, з віце-президентом США Камалою Гарріс, представниками міжнародних фінансових інституцій та іншими партнерами й друзями України.

"Володимир Зеленський очікує конкретних домовленостей щодо надання нашій державі додаткової військової та фінансової підтримки для посилення стійкості України. Візит розплановано динамічно, повернення до Києва – сьогодні ж", – наголосили в ОП.

Додається, що дискусії на Мюнхенській безпековій конференції цьогоріч будуть присвячені актуальним загрозам на сході Європи та ситуації навколо України.

"Тому позиція нашої держави має бути представлена достатньо, щоб питання про Україну вирішувалися за участю України. Ситуацію на лінії дотику на Донбасі, в Автономній Республіці Крим та поблизу кордонів України аналізують спеціальні служби нашої держави. У робочому порядку відбувається постійний аналіз розвідувальних даних та обмін інформацією з партнерами. Україна регулярно отримує додаткові актуальні дані розвідки щодо активності російських сил. Ситуація на сході країни повністю контрольована українськими силами безпеки й оборони", – запевнили в Офісі президента України.

Нагадаємо, що президент Росії Володимир Путін відмовився від офлайн-участі в Мюнхенській конференції з безпеки. Влада країни заявила, що "інтерес Москви у цьому заході помітно впав".

Довідка: Мюнхенська конференція з питань безпеки була заснована в 1963 році як форум країн-членів НАТО. Це міжнародний дискусійний майданчик, який щорічно збирає політичних лідерів з усього світу. 

На Мюнхенській конференції 2007 року президент РФ Володимир Путін виступив з промовою, присвяченою однополярності сучасної світової політики, баченню місця та ролі Росії в сучасному світі з урахуванням нинішніх реалій і загроз. Це була одна з перших відкритих заяв керівництва Росії про небажання миритися з поточним статусом Росії як одного з аутсайдерів світової політики.

Наміри Путіна перетворити Росію в один із полюсів світової політики жодним чином не відповідали місцю Росії у світовій економіці. Він показав, що Росія намагатиметься отримати своє місце в розподілі впливу не економічними, а силовими засобами.

Саме тому одразу після заяви Путіна на Заході (насамперед, у США) було заявлено про відновлення холодної війни. Американські делегати на конференції зійшлися на думці, що в промові Путіна мали місце "найагресивніші висловлювання, які будь-хто з російських лідерів робив з часів холодної війни".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme