Зеленський вносить у Раду законопроект щодо множинного громадянства: Що зміниться для українців за кордоном

Президент Володимир Зеленський повідомив, що вже сьогодні, 1 грудня, вносить на розгляд Верховної Ради проект закону щодо множинного громадянства

Журналіст відділу новин
Зеленський вносить у Раду законопроект щ…
Фото: Скріншот

За словами Зеленського, завдяки подвійному громадянству українці зі всього світу вперше будуть відчувати себе "не діаспорою" чи "людьми українського походження".

Про це він заявив під час традиційного послання до співгромадян у Верховній Раді, передає Depo.ua.

"Важлива складова нашої міжнародної політики – підтримка світового українства. Я знаю, наскільки важливим для українців, що мешкають у США, Канаді, ЄС є питання множинного громадянства. Сьогодні я вношу відповідний законопроект на розгляд парламенту. Нас 65 мільйонів", – наголосив глава держави.

Зеленський додав, що після ухвалення нардепами відповідної ініціативи, українці у світі стануть людьми "українського громадянства".

"Рівними українцями. І це також частина нашої незалежності. Коли люди – з рівними правами", – підсумував президент.

Нагадаємо, 4 березня 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони "Про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства".

У документі йшлося, зокрема, про те, що Кабінет міністрів разом із Центральною виборчою комісією та Службою безпеки України повинні у двомісячний строк провести інвентаризацію та проаналізувати законодавство України щодо питань, пов’язаних з подвійним (множинним) громадянством.

Після цього уряд мав у шестимісячний строк внести на розгляд Верховної Ради проекти законів, які б передбачали низку заборон громадянам України, які мають громадянство (підданство) іноземної держави або подали документи для набуття іноземного громадянства.

Крім того, в Офісі президента заявили, що необхідно розробити та подати на розгляд парламенту порядок підтвердження відмови та виходу з громадянства (підданства) іноземної держави для громадян України.

У вересні, під час зустрічі з українською громадою в Нью-Йорку в межах робочого візиту до США, Зеленський запропонував запровадити подвійне громадянство для українців, які проживають за кордоном.

Водночас, за словами Зеленського, неможливо надавати подвійне громадянство тим людям, які живуть на території недружніх держав. Тому до цього питання необхідно підходити виважено і без поспіху розглянути його та передбачити всі складні моменти, додав він.

При цьому міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що в Україні потрібно дозволити подвійне громадянство, але має бути заборона на подвійне громадянство з державою-агресором. 

Читайте також: Заради діаспорян чи виборця з російським паспортом: Навіщо "слугам" подвійне громадянство

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme