Зеленський закликав світ до жорсткої реакції на вихід росії з "зернової угоди"

Президент Володимир Зеленський назвав "передбачуваними" заяви росії про вихід із "зернової угоди" і вважає, що рф ухвалила рішення про це ще у вересні. Зеленський закликав світ продемонструвати жорстку реакцію на такі дії росії

Журналіст відділу новин
Зеленський закликав світ до жорсткої реа…
Володимир Зеленський

Про це президент сказав під час традиційного вечірнього відеозвернення, передає Depo.ua.

"Сьогодні з росії пролунала доволі передбачувана заява — заява про те, що вони остаточно зривають експортну зернову ініціативу. Але насправді це не сьогоднішнє їхнє рішення. росія почала свідомо загострювати продовольчу кризу ще у вересні — тоді, коли заблокувала рух суден із нашим продовольством", — сказав він.

Зеленський зазначив, що від вересня й по сьогодні в зерновому коридорі накопичилося вже 176 суден, які не можуть пройти за своїм маршрутом. Деякі зерновози очікують уже понад три тижні. За його словами, багато країн можуть бути дестабілізовані через це російське рішення заблокувати експорт.

Президент підкреслив, що "це абсолютно свідома блокада росії", а рішення "було ухвалене, очевидно, у вересні", про що свідчить ця черга із суден із продовольством у морі. Він також зазначив, що мінімум двічі протягом часу дії зернової ініціативи рф завдавала ударів по українських Військово-морських силах, які гарантують безпеку зерновому коридору.

"Зараз потрібна жорстка міжнародна реакція. Як на рівні ООН, так і на інших рівнях. Зокрема й на рівні "Великої двадцятки". Як росія може бути серед інших у G20, якщо вона свідомо працює на голод на кількох континентах? Це нонсенс", — сказав Зеленський.

За його словами, всі партнери бачать цю штучну чергу із суден і бачать, що "робила росія для зриву зернової ініціативи". Навіть судна із зерном, які законтрактовані ООН для найбідніших країн, не отримують гарантованої можливості проходу морським маршрутом, додав президент.

"росія робить усе, щоб мільйони африканців, мільйони мешканців Близького Сходу й Південної Азії опинилися в умовах штучного голоду чи щонайменше жорсткої цінової кризи. Але чому це якась купка осіб десь у кремлі може вирішувати, чи буде їжа на столах у людей у Єгипті або в Бангладеші? Що це таке? Світ має силу, щоб захистити людей від цього", — наголосив Зеленський.

Він додав, що Україна "була і може бути й надалі" одним із гарантів глобальної продовольчої безпеки, "російські терор і шантаж мають програти", а "людство має перемогти".

Нагадаємо, у міноборони росії заявили, що рф призупиняє участь у "зерновій угоді". Кажуть, що причиною став "теракт" щодо кораблів чорноморського флоту та цивільних суден, який нібито здійснила Україна з участю спеціалістів із Великої Британії. В МЗС рф уточнили, що призупинили зернову ініціативу на невизначений термін.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав інші держави вимагати від рф "припинити голодні ігри" та повернутися до своїх зобов’язань. В ООН зазначили, що вже знають про рішення російської влади та підтримують з рф зв'язок.

27 жовтня в українському уряді повідомляли, що за 88 днів роботи "зернового коридору" з України попрямували 397 кораблів із вантажем у 9 мільйонів тонн агропродукції.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme