Зеленського запросили на Мюнхенську конференцію, Путін їхати відмовився

Президента України Володимира Зеленського запросили на Мюнхенську конференцію з безпеки, яка відбудеться в середині лютого

Журналіст стрічки новин
Зеленського запросили на Мюнхенську конф…
Фото: Офіс президента України

На заході очікується понад 30 світових лідерів. Серед гостей будуть канцлер Німеччини Олаф Шольц, віце-президент США Камала Гарріс, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, президент Комісії ЄС Урсула фон дер Ляєн тощо. 

Про це повідомив голова MSC Вольфганг Ішингер агентству dpa, пише Depo.ua.

Ішингер зауважив, що президент Росії Володимир Путін відмовився від фізичної участі в конференції. Однак організатори сподіваються, що він виступить на ній віртуально.

"Я точно не хочу виключати Росію. Зараз Москва має скористатися можливістю не лише представити російську перспективу через листи до США та НАТО, а й ще раз пояснити її обізнаній аудиторії високого рівня", – сказав голова MSC.

У Мюнхені очікується загалом орієнтовно 35 голів держав і урядів і близько 100 міністрів.

Нагадаємо, наприкінці грудня майбутній глава Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Гойсген звинуватив президента Росії Володимира Путіна у прославлянні СРСР та режиму Сталіна. За його словами, Путін ігнорує міжнародне право та живе у світі власної ностальгії.

Відомо, що під час Мюнхенської конференції у 2020 році три європейські неурядові організації у співпраці з Російською радою міжнародних справ оприлюднили документ з назвою "12 кроків для більшої безпеки України та євроатлантичного регіону". Пізніше він загадковим чином зник з сайту Мюнхенської конференції.

Згодом скандальні "12 кроків" про завершення війни на Донбасі знову з’явилися на сайті Мюнхенської конференції. Генеральний директор Російської ради з міжнародних справ, який є одним з ініціаторів скандального мюнхенського "мирного плану" щодо конфлікту на Донбасі, Андрій Кортунов заявив, що не варто вбачати в цьому документі "зловісні політичні задуми" і "мюнхенську змову".

Довідка: Мюнхенська конференція з питань безпеки була заснована в 1963 році як форум країн-членів НАТО, це міжнародний дискусійний майданчик, який щорічно збирає політичних лідерів з усього світу. 

На Мюнхенській конференції 2007 року Путін виступив з промовою, присвяченою однополярності сучасної світової політики, баченню місця і ролі Росії в сучасному світі з урахуванням нинішніх реалій і загроз. Це була одна з перших відкритих заяв керівництва Росії про небажання миритися з поточним статусом Росії як одного з аутсайдерів світової політики.

Наміри Путіна перетворити Росію в один з полюсів світової політики жодним чином не відповідали місцю Росії у світовій економіці. Він показав, що Росія буде намагатись отримати своє місце в розподілі впливу не економічними, а силовими засобами. Саме тому одразу після заяви Путіна на Заході (насамперед, у США) було заявлено про відновлення холодної війни. Американські делегати на конференції зійшлися на думці, що в промові Путіна мали місце "найагресивніші висловлювання, які будь-хто з російських лідерів робив з часів холодної війни".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme