Жителів окупованих територій не будуть карати за паспорти Росії, – Верещук

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що жителів не будуть карати за російські паспорти

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Жителів окупованих територій не будуть к…
Фото: Facebook Ірини Верещук

За її словами, Україна не визнає такі документи, але розуміє, що люди вимушені отримувати російські паспорти.

Про це Верещук розповіла в інтерв'ю для видання "НВ", передає Depo.ua.

"Ми маємо створити умови, щоб ті люди, які хочуть реінтеграції, мали такий вибір. Вони мають мати шанс. Я їжджу на Донеччину, на Луганщину. За добрий місяць перебування на посаді я тричі була на Луганщині, була і на Донеччині, і на Херсонщині, бо кримський напрямок теж варто не забувати", – повідомила міністерка.

Глава відомства додала, що всі, хто хочуть повернутись, повинні мати таку можливість.

"Якщо ми говоримо про паспортизацію. Чи ми визнаємо такі паспорти? Ні, не визнаємо і визнавати не будемо. Чи будуть люди нести відповідальність, які, ймовірно, отримали такий паспорт, написавши заяву? Ні, вони не будуть нести відповідальність. Відповідальність буде нести Російська Федерація: вона порушує міжнародне право, вона порушує законодавство України. А людей я сприймаю як заручників: вони там змушені жити й не мають можливості виїхати", – наголосила Верещук.

Вона зауважила, що люди беруть паспорти Росії не з власної волі.

"Думаю, що Росія примушує людей. Я маю на увазі спосіб, коли вони не можуть отримати, наприклад, освіти. Там – Російська Федерація: не мають доступу до роботи, до робочих місць. Звичайно, можна і треба залишатись українським громадянином. Не варто відриватися від українського законодавства, не варто повністю розривати зв’язки, бо ми все одно деокупуємо цю територію, все одно є і буде Україна", – резюмувала Верещук.

Нагадаємо, раніше Верещук повідомила, як уряд планує враховувати "документи", які отримують українці в "Л-ДНР". Йлеться про процедури конвалідації документів про народження, шлюб, освіту, заповіти, угоди з нерухомості та інші правочини видані окупантами в ОРДЛО.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme