Астрономи зробили несподівану заяву про зірки

Астрономи виявили, що від чверті до третини зірок сонячного типу поглинають власні планети

Журналіст стрічки новин
Астрономи зробили несподівану заяву про…
Фото: Рixabay

Системи таких зірок зберігають сліди загиблих світів, поглинених ними під час бурхливого раннього етапу формування.

Науковці досліджують сонячні системи Всесвіту, щоб зрозуміти походження і розвиток нашого власного "космічного дому", повідомляє Depo.ua з посиланням на Nature Astronomy.

Виявилось, що зірки сонячного типу (жовті карлики) досить нечисленні і складають лише 7% загального населення Галактики.

Більшість з них входять в подвійні системи, що сформувалися із загального газопилової хмари.  Такі зірки зазвичай мають ідентичний склад, однак у деяких з них накопичені важкі метали. Це свідчить про те, що така зірка на ранньому етапі формування поглинула планету. Це відомо на прикладі системи HD 240429 і HD 240430.

Лоренцо Спіна (Lorenzo Spina) і його колеги дослідили 107 подвійних систем, що включають сонцеподібні зірки, і визначили їх склад. Виявилося, в 33 системах одна з зірок демонструє явно підвищений вміст заліза. Ймовірно, такі зірки поглинули багато цього елемента, який був у складі однією або кількох сусідніх планет.

Все це в черговий раз демонструє, наскільки складний процес формування планетних систем. Наразі людству відомо майже 800 таких систем, з різною кількістю, розташуванням і видами планет.

Варто додати, що наше Сонце не поглинало жодної зі своїх планет, їхні орбіти майже ідеально кругові і мало змінилися за мільярди років. Водночас у багатьох аналогічних зірок більш бурхливе минуле. Можливо, саме це й обмежує можливість розвитку життя на планетах у цих світил.

Нагадаємо, у січні таємниче тьмяне світло виявили у Всесвіті. Для цього вчені скористалися допомогою автоматичної міжпланетної станції New Horizons, яка зараз перебуває в Поясі Койпера, далеко від світлового забруднення Сонця.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme