ЗМІ: Литовського документаліста Кведаравічюса було вбито не ракетою, а в російському полоні

Російські військові захопили в полон литовського документаліста Мантаса Кведаравічюса, а потім розстріляли його та викинули тіло

Владислав Гірман
Оглядач відділу міжнародної політики "Ділової столиці"
ЗМІ: Литовського документаліста Кведарав…
Мантас Кведаравічюс

Про це повідомила подруга Кведаравічюса, українська журналістка Альбіна Львутіна, передає Depo.ua з посиланням на LRYTAS.

"Бездушні російські військові взяли Мантаса в полон і вбили. А потім просто покинули", - повідомила вона.

За словами Львутіної, тіло документаліста знайшла у Маріуполі під обстрілами його дружина та вивезла на батьківщину.

"Щоб її саму не вбили, щоб тіло не знищили, треба було приховати інформацію. Про смерть знала обмежена кількість людей, але щойно інформація потрапила до ЗМІ, зупинити це було вже неможливо. Ми могли більше ніколи не дізнатися правди і навіть не попрощатися з Мантасом", – розповіла Левутіна.

Як відомо, 4 квітня у ЗМІ з'явилася інформація про те, що Кведаравічюс загинув унаслідок ракетного удару по його машині. А 3 квітня українське Міноборони повідомляло: документаліста вбили російські військові, коли він намагався виїхати з Маріуполя.

Проте, як повідомила Львутіна, він загинув не 2 квітня в машині від "попадання ракети". "У цей час ми вже всіма силами намагалися його вивезти… Його застрелили", - додала вона, наголосивши, що коли про смерть Кведаравічюса повідомив президент Володимир Зеленський, дружина документаліста вже кілька годин стояла на виїзді з Росії із тілом чоловіка.

"Машину "вантаж 200" із цинковою труною прикордонники доглядали з особливою відповідальністю. Ми кілька днів ризикували щохвилини. Ми б могли ніколи не побачити Мантаса та його дружину. Нині вони вже у Литві. Історія талановитого режисера та неймовірної людини Мантаса Кведаравічюса має лягти тепер в основу фільму його пам'яті", - пише журналістка.

Довідка. Мантас Кведаравічюс народився в 1976 р. У 2011 р. він зняв документальний фільм про війну в Чечні і Барзаха, який зник безвісти, відзначений безліччю нагород.

Також він став автором фільму "Маріуполіс", який переміг на Берлінському кінофестивалі у 2016 році.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme