ЗМІ: Угорщина стала єдиною країною ЄС, яка відмовилася підтримати виділення Україні €5 млрд

Усі країни Європейського Союзу, окрім Угорщини, погодилися гарантувати ще 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги Україні у вигляді довгострокових кредитів

Журналіст відділу новин
ЗМІ: Угорщина стала єдиною країною ЄС, я…
Віктор Орбан

Про це повідомляє Euractiv із посиланням на власні джерела, передає Depo.ua.

Також свій намір запропонувати таку допомогу виданню підтвердила Єврокомісія.

За даними джерел видання, Європейська комісія хоче офіційно запропонувати надати Україні 5-мільярдну позику вже наступного тижня, попри опір Угорщини. Також тоді міністри економіки країн ЄС мають підписати політичну декларацію на підтримку макрофінансової допомоги.

Після цього пропозицію Єврокосмісії мають схвалити в Європарламенті та Раді ЄС. Джерела Euractiv кажуть, що офіційно підтримати пакет фінансової підтримки хочуть на Раді із загальних питань 20 вересня.

5-мільярдна допомога є частиною пакета у 9 мільярдів євро, який у ЄС захотіли надати Україні ще в травні. Києву планують дати гроші в кредит зі строком погашення через 25 років і фактично без відсотків.

Утім, країни ЄС досі не могли домовитися, як саме фінансувати цю допомогу, тому дотепер Україні виділили лише 1 мільярд євро. Його вдалося схвалити під фінансові гарантії бюджету ЄС, проте через обмеження завдяки цьому бюджету решту суми гарантувати не можна. За даними Euractiv, як надати Україні ще 3 мільярди євро, країни ЄС іще обговорюють.

Нагадаємо, у червні Нацбанк України заявляв, що для закриття дефіциту бюджету в умовах війни Україна потребує щомісячно 5 млрд доларів допомоги.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme