Адвокат Чауса не знає, де того триматимуть під арештом

Питання оскарженням запобіжного заходу наразі вирішується

Редактор стрічки новин
Адвокат Чауса не знає, де того триматиму…
Фото: LB.ua

Адвокат колишнього судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса Ростислав Кравець поки не може повідомити, де відбуватиме свій цілодобовий домашній арешт його підзахисний.

Це пов’язано з тим, що Чаус перебуває під охороною СБУ, розповів Кравець у своєму Telegram-каналі, передає Depo.ua.

"Яким чином і де буде знаходитися Микола Чаус, в зв'язку з перебуванням його під охороною СБУ, повідомити не можу", - зазначив юрист.

Він також розповів, що на засіданні суд, під час якого Чаусу обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, виступили сторони і сам екс-суддя. Можливість оскарження рішення суду Кравець планує обговорювати зі своїм клієнтом.

"На мій погляд, в цій справі очевидна провокація хабара. У тих матеріалах, з якими вдалося ознайомиться, відсутній момент передачі грошей, та й їх приховування в банки і закопування виглядає нелогічним. Кажуть, Ситник виступив із заявою і сказав, що Чаусу вірити не можна, тому що справа політична. Я так розумію, що поки я шукав Чауса в Україні змінили КПК?" - написав юрист.

Адвокат Ростислав Кравець про запобіжний захід чаусу

Що відомо про справу Чауса в Україні

9 серпня 2016 року Чаус був затриманий співробітниками НАБУ за одержання хабаря у розмірі $150 тис. Ці кошти виявили у двох скляних банках, одну з яких суддя особисто закопував у дворі власного приватного домоволодіння. У вересні того ж року Верховна Рада дала згоду на арешт судді.

Однак тоді суддя вже не перебував в Україні, а 12 вересня 2016 року його було оголошено у розшук. У березні 2017 року Микола Чаус був затриманий на території Молдови. А у жовтні Молдова відмовила Чаусу в політичному притулку.

У квітні 2021 року стало відомо, що в Молдові невідомі викрали Чауса. Наступного дня в МВС Молдови повідомили, що українського суддю Миколу Чауса, який перебував у Кишиневі, викрали іноземні громадяни. Згодом генпрокурор Молдови назвав учасників викрадення судді Чауса.

30 липня екс-суддю Миколу Чауса знайшли в одному із сіл на півдні Вінницької області, неподалік кордону з Молдовою. НАБУ закликало правоохоронців передати знайденого суддю Чауса їм. Після цього у центрі Києва спецпідрозділи НАБУ і СБУ з'ясовували стосунки через право здійснити процесуальні дії над колишнім суддею Миколою Чаусом.

2 серпня народний депутат Гео Лерос, посилаючись на "надійне перевірене джерело", заявив, що президент Володимир Зеленський нібито таємно зустрічався з Чаусом ще до того, як було офіційно оголошено про виявлення екс-судді. Також про це розповів колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка. Він заявив, що Зеленський зустрічався із Чаусом кілька разів.

3 серпня екс-суддю Миколу Чауса затримали детективи НАБУ у лікарні "Феофанія". 

Нагадаємо, 4 черпня Вищий антикорупційний суд визначився із запобіжним заходом для свого колишнього колеги, екс-судді Дніпровського суду Києва Миколи Чауса – це цілодобовий домашній арешт на два тижні, до 18 серпня.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme