Американська компанія з офісом в Україні у 2023 році планує доставити на місяць перший вантаж

Компанія Firefly Aerospace планує побудувати мунлендер для доставки на Місяць корисних вантажів до вересня 2023 року
 

Журналіст відділу новин
Американська компанія з офісом в Україні…
Фото: Firefly Aerospace

Firefly Aerospace у межах програми NASA розробляє мунлендер, призначений для забезпечення комплексних послуг доставки, в тому числі, інтеграції корисного навантаження, запуску та посадки на Місяць.

Про це повідомили у прес-службі компанії, інформує Depo.ua з посиланням на "Укрінформ".

"NASA підтвердила готовність місячного посадкового модуля Blue Ghost компанії Firefly Aerospace відповідно до графіка місячної місії Artemis – до вересня 2023 року", – йдеться у повідомленні.

Згідно з графіком місії Artemis, мунлендер має приземлитися в місячному басейні Моря Криз у вересні 2023 року. Модуль доставить на поверхню нашого супутника десять корисних вантажів NASA, а також кілька комерційних вантажів.

"Blue Ghost контролюватиме безпечну доставку корисного навантаження під час транзиту до Місяця і на його орбіту, а також на поверхні Місяця. Доставлені на поверхню апарати будуть досліджувати властивості реголіту, геофізичні характеристики поверхні і взаємодію сонячного вітру та магнітного поля Землі. Також буде проведено кілька демонстрацій ключових технологій, пов'язаних з навігацією і збором зразків", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 30 вересня компанія Firefly Aerospace випробовувала двигун для другого запуску власної ракети-носія.

Довідка 1: Firefly Aerospace – приватне аерокосмічне підприємство, зі штаб-квартирою в місті Остіні (Техас, США), яке розробляє ракети-носії для запуску вантажів у космос. У 2017 році компанію купив український підприємець Максим Поляков. Один з офісів компанії знаходиться у місті Дніпро (Україна).

Firefly пропонує запуск, переміщення в навколоземному просторі та посадку на поверхню Місяця за допомогою своїх платформ Alpha, Beta, SUV і Blue Ghost.

У лютому 2021 року був підписаний контракт на суму 93,3 мільйона доларів між Firefly і NASA на доставку пакета з 10 наукових досліджень і демонстрацій технологій на Місяць у 2023 році. Місячний посадковий модуль Blue Ghost має корисне навантаження 50 кг.

Довідка 2: "Артеміда" (Artemis) – це програма NASA щодо принципів дослідження Місяця, Марсу, комет та астероїдів в мирних цілях. До угоди в межах програми приєдналися вже 10 країн, серед яких і Україна. "Артеміда" має стати найширшою та найрізноманітнішою міжнародною програмою дослідження космосу людиною в історії.

Мета програми полягає в організації наукових досліджень та пошуку економічних вигод від використання Місяця. Йдеться, зокрема, про перетворення супутника на майданчик для подальшого дослідження Марсу.

Перший безпілотний старт програми запланований на 2022 рік, наступного року люди мають облетіти Місяць, а на 2024-й планувалося посадити пілотований корабель на поверхню супутника Землі.

Читайте також: Космічні війська: Коли Україна матиме власну розвідку на орбіті

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme