Асоціація з ЄС: Шмигаль похвалився прогресом виконання Угоди

Станом на сьогодні Україна виконала Угоду про асоціацію з Європейським Союзом на 61%

Журналіст стрічки новин

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду заявив, що Україна виконала Угоду про асоціацію з ЄС протягом цього року ще на 7%.

Про це повідомляє Depo.ua.

"За цей рік нам багато вдалося зробити на євроінтеграційному напрямі. Загальний прогрес виконання угоди за 2020 рік становить 54%, за 2021-й він збільшився на 7% і становить 61%", – сказав Шмигаль.

Він наголосив, що уряд розпочав предметний діалог щодо оновлення митних тарифів, аби покращити доступ українських товарів на європейські ринки. В цьому році також активізувалася співпраця щодо реалізації європейського зеленого курсу в Україні.

За словами Шмигаля, загалом протягом 2021 року в Україні ухвалили 37 євроінтеграційних законопроектів. Урядом ухвалено вже 51 акт, які спрямовані на виконання Угоди про асоціацію, а сьогодні Кабмін розгляне ще 12  документів, які системно наближають  Україну до євроінтеграції 

"У нас в планах на наступний рік – поглиблення співпраці з Європейським Союзом. Тому уряд приймає символічне рішення щодо зміни складу комісії щодо виконання Угоди про асоціацію. Голова парламенту відтепер буде співголовою комісії разом з прем'єр-міністром, а заступник керівника Офісу президента стане заступником голови комісії разом з віце-прем'єр-міністеркою з євроатлантичної інтеграції", – повідомив Шмигаль. 

Нагадаємо, Україна і ЄС оновили Угоду про асоціацію. Зокрема, схвалили внесення змін до "цифрового" доповнення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, підготовка до чого розпочалася ще у 2019 році.

Довідка: Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС відбувалося в два етапи.

21 березня 2014 року у Брюселі лідери України та ЄС підписали політичну частину Угоди. Зокрема, було підписано Преамбулу, статтю 1, розділи І "Загальні принципи", ІІ "Політичний діалог та реформи, політична асоціація, співробітництво та конвергенція у сфері зовнішньої та безпекової політики" і VII "Інституційні, загальні та прикінцеві положення" Угоди. На саміті також була зроблена заява, що зобов’язання України, які випливають зі статті 8 Угоди про асоціацію стосовно ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду будуть виконані після внесення відповідних змін до Конституції України.

27 червня 2014 року на засіданні Ради ЄС президентом України та керівництвом Європейського Союзу і главами держав та урядів 28 держав – членів ЄС було підписано економічну частину Угоди – розділи III "Юстиція, свобода та безпека", IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею", V "Економічне та галузеве співробітництво" та VI "Фінансове співробітництво та положення щодо боротьби із шахрайством".

16 вересня 2014 року Верховна Рада України та Європейський Парламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. 

1 вересня 2017 року після тривалого процесу ратифікації усіма державами-членами Угода про асоціацію між Україною та ЄС набула чинності у повному обсязі. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme