Австралія, США та Британія підписали угоду про атомні підводні човни

В Австралії офіційно розпочалася програма оснащення ВМС атомними підводними човнами в рамках нового оборонного альянсу зі США та Великою Британією (AUKUS)

Редактор стрічки новин
Австралія, США та Британія підписали уго…
Фото: Peter Dutton/Twitter

У понеділок, 22 листопада, глава Міноборони Австралії Пітер Даттон разом з дипломатами зі США та Великої Британії, які також входять до оборонного альянсу оборонного альянсу AUKUS, підписав угоду, яка передбачає взаємний обмін конфіденційною інформацією про ядерні силові установки.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на DW.

Як зазначається, завдяки цьому Австралія отримає вісім сучасних атомних підводних човнів.

Договір також передбачає, що країни ділитимуться даними кіберрозвідки, технологіями штучного інтелекту та іншими технічними напрацюваннями.

Нагадаємо, у вересні США, Великобританія і Австралія оголосили про створення тристороннього партнерства в сфері безпеки, спрямованого на протистояння Китаю. Ініціатива отримала назву AUKUS.

У рамках цього договору команди з трьох країн будуть працювати разом протягом наступних 18 місяців над планом проекту, який зробить Австралію сьомою країною в світі, яка виставить на озброєння підводні човни з ядерними реакторами. Рішення про будівництво атомних підводних човнів в рамках створеного нового альянсу AUKUS викликало обурення в уряді Франції. В МЗС країни заявили, що рішення Австралії будувати свої човни, замість того, щоб купувати їх у французької фірми, "суперечить букві і духу співробітництва, яке існувало між Францією і Австралією". 

Зазначимо, що у 2016 році Австралія вибрала Naval Group для поновлення підводного флоту на $40 млрд. Йшлося про заміну субмарин Collins, яким понад два десятиліття. За кілька тижнів до створення AUKUS угода була підтверджена на рівні урядів.

Читайте також: Ядерний кулак Європи: Чи вдасться Парижу розкрутити сусідів на мільярди євро

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme