Азербайджан у суді ООН звинуватив Вірменію в "етнічних чистках"

Азербайджан звинувачує Вірменію в "етнічних чистках" та підбурюванні до насильства проти азербайджанців

Редактор стрічки новин
Азербайджан у суді ООН звинуватив Вірмен…
Фото: icj-cij.org

Зі звинуваченнями в "етнічних чистках" виступив заступник міністра закордонних справ Азербайджану Ельнур Маммадов. Він також заявив, що Вірменія продовжує розміщувати міни на своїй території навіть після припинення вогню у війні за спірний регіон наприкінці минулого року.

Про це він заявив 18 жовтня на слуханнях у Міжнародному суді юстиції ООН у Гаазі в рамках другої справи, пов’язаної з конфліктом за Нагірний Карабах, передає Depo.ua з посиланням на "Радіо Свобода".

Маммадов у суді назвав розміщення мін, яке нібито триває, "просто продовженням багаторічної операції Вірменії з етнічної чистки та спробою очистити ці території від азербайджанців".

Представник Вірменії Єгіше Кіракосян відкинув претензії азербайджанців як "сфабриковані та оборонні". За його словами, на початку 1990-х років сам Азербайджан розмістив сотні тисяч мін у зоні конфлікту.

"(Це, – ред.) тактика, розроблена для створення інформаційного туману, аби скласти враження, що Азербайджан є справжньою жертвою", – прокоментував представник Єревану.

Він додав, що Вірменія вже передала Баку дві карти мінних полів і готова надати ще.

Маммадов заявив, що міни, закладені вірменськими силами під час війни та після неї, вбили або поранили щонайменше 106 азербайджанців, у тому числі 65 цивільних, вже після того, як конфлікт був припинений мирною угодою за посередництва Росії. Кіракосян своєю чергою назвав твердження, що вірменські військові продовжують розміщувати міни, безпідставними.

Нагадаємо, Вірменія 14 жовтня висунула Азербайджану звинувачення в серйозних порушеннях прав людини у Міжнародному суді ООН в Гаазі. Єреван просив суд запровадити термінові тимчасові заходи, щоб запобігти порушенню Азербайджаном міжнародної конвенції про запобігання етнічній дискримінації.

Справа випливає з минулорічної війни за спірний регіон Нагірного Карабаху, в результаті якої загинуло понад 6 600 людей. Справи обох держав, які стверджують про порушення Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, ймовірно, триватимуть роками, перш ніж суд ухвалить рішення.

Довідка: 27 вересня 2020 року на кордоні Азербайджану та Вірменії знову загострився конфлікт – у Нагірному Карабасі поновились бої.

Уже 9 листопада 2020 року прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян і президент Азербайджану Ільхам Алієв, за посередництва президента Росії Володимира Путіна, підписали мирну угоду, яка фактично означає капітуляцію Вірменії та введення у регіон російських "миротворців".

13 листопада 2020 року Вірменія почала виводити свої війська з Нагірного Карабаху, де вони перебували з початку 1990-х років, а наступного дня до Нагірного Карабаху, згідно з угодою про перемир'я між Вірменією та Азербайджаном, прибули російські "миротворці" з технікою.

Як відомо, у період із 1988 року по 12 травня 1994 року між Азербайджаном та Вірменією тривала війна на етнічному підґрунті за контроль над Нагірним Карабахом. Однак, військові сутички між країнами не припинилися й після підписання мирного договору.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme