Азербайджан вимагає від росії та Вірменії виконання угоди щодо Нагірного Карабаху

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що росія та Вірменія порушують угоду щодо врегулювання війни в Нагірному Карабаху

Азербайджан вимагає від росії та Вірмені…
Ільхам Алієв

Про це пише "Интерфакс-Азербайджан", передає Depo.ua

За словами Алієва, міноборони росії обіцяло забезпечити виведення вірменських військових із Нагірного Карабаху до червня, але не зробило цього. Президент каже, що Вірменія ухиляється від виконання угоди 2020 року, згдно з якою країни припинили війну за Нагірний Карабах — і, насамперед, відмовляється виводити своїх військових.

Також Алієв скаржиться, що Азербайджан порушував це питання перед росіянами, але ті, попри обіцянки, не допомогли.

"Ми — країна-переможець, ми відновили свою територіальну цілісність. Якщо Вірменія не хоче виводити свої війська з території Азербайджану, то нехай відкрито про це скаже. Ми знатимемо, що нам робити в цьому разі... Якою буде наша відповідь?.. Напевно, про це зараз недоречно говорити", — наголосив глава держави.

Нагадаємо, через військові успіхи Азербайджану в Карабаху влада Вірменії у 2020 році змушена була погодитися на невигідну угоду, яка, з-поміж іншого, передбачає, що Єреван має віддати Азербайджану фактично весь так званий пояс безпеки навколо Нагірного Карабаху — це райони Азербайджану, захоплені вірменами під час попередньої війни, котрі мали захищати власне невизнану "Нагірно-Карабаську Республіку".

Ті райони "НКР", які Баку зайняло під час бойових дій, також залишаються під контролем Азербайджану. Крім припинення вогню, країни домовилися про те, що в Нагірному Карабаху щонайменше на 5 років залишаться російські миротворці, натомість Вірменія свої сили виведе. Повний текст угоди читайте тут.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme