Балканські країни взяли 700 млн євро в Євросоюзу на реформи та провалили їх, – ЗМІ

ЗМІ пишуть, що Європейський аудиторський суд (ECA) оприлюднив звіт про провал реформ шістьма балканськими країнами

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Балканські країни взяли 700 млн євро в Є…
Фото: Pixabay

Йдеться про Албанію, Північну Македонію, Чорногорію, Сербію, Боснію і Герцеговину та Косово, які позичили у Європейського Союзу близько 700 мільйонів євро на проведення реформ, але провалили їх.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Associated Press.

Зокрема, у звіті ECA вказано, що країни мали провести реформування інституцій протягом 2014-2020 років. Втім, кошти, скеровані на зміни у судовій системі та правоохоронних органах, не призвели до покращень. Винятком стали незначні реформи в Албанії та Північній Македонії.

"Підтримка Європейським Союзом верховенства права у Західних Балканах, вочевидь, не дала результатів", – наголосив Джухан Партс, співавтор аудиторського звіту.

Зазначається, що основною проблемою для країн була відсутність незалежної судової системи та корупція. ЄС виділив великі кошти протягом декількох років для подолання цього, втім, держави провалили реформи.

Нагадаємо, Україна і ЄС оновили Угоду про асоціацію. Зокрема, схвалили внесення змін до "цифрового" доповнення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, підготовка до чого розпочалася ще у 2019 році.

Довідка: Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС відбувалося в два етапи.

21 березня 2014 року у Брюселі лідери України та ЄС підписали політичну частину Угоди. Зокрема, було підписано Преамбулу, статтю 1, розділи І "Загальні принципи", ІІ "Політичний діалог та реформи, політична асоціація, співробітництво та конвергенція у сфері зовнішньої та безпекової політики" і VII "Інституційні, загальні та прикінцеві положення" Угоди. На саміті також була зроблена заява, що зобов’язання України, які випливають зі статті 8 Угоди про асоціацію стосовно ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду будуть виконані після внесення відповідних змін до Конституції України.

27 червня 2014 року на засіданні Ради ЄС президентом України та керівництвом Європейського Союзу і главами держав та урядів 28 держав – членів ЄС було підписано економічну частину Угоди – розділи III "Юстиція, свобода та безпека", IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею", V "Економічне та галузеве співробітництво" та VI "Фінансове співробітництво та положення щодо боротьби із шахрайством".

16 вересня 2014 року Верховна Рада України та Європейський Парламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. 

1 вересня 2017 року після тривалого процесу ратифікації усіма державами-членами Угода про асоціацію між Україною та ЄС набула чинності у повному обсязі. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme