Банки хочуть закрити програму доступних кредитів на житло

Форум провідних міжнародних фінансових установ, членами якого є 12 міжнародних банків, що працюють в Україні, хочуть обмежити реалізацію програми доступних кредитів

Журналіст стрічки новин

Зазначимо, що відповідний лист вони направили Нацбанку та Мінфіну.

Банки заявляють, що програма кредитування не досягла поставлених цілей. Про це йдеться в статті Ярослава Винокурова і Миколи Максимчука на "Економічній правді", передає Depo.ua.

У листі глава правління "Райффайзен Банку" Олександр Писарук від імені всіх членів Форуму наголошує, що наразі бюджетні кошти витрачаються переважно не на підтримку бізнесу, що постраждав від карантину, або фінансування інвестиційних проектів чи створення нових робочих місць, а на поповнення оборотних коштів платоспроможного бізнесу.

Тобто кошти, виділені на пільгові кредити витрачаються не за призначенням. Як додається, виграють від них стійкі і цілком платоспроможні підприємства.

"Якщо за даними" Райффайзен Банку "скласти типовий портрет учасника програми, то це буде діюче підприємство сільського господарства, яке отримало антикризовий кредит або рефінансування. В основному подібні підприємства є досить стійкими, не зазнали значних втрат від згортання ділової активності у 2020 році і намагаються легально зменшити витрати від фінансової діяльності ", – обурюються банки в листі.

За даними Мінекономіки, станом на 2 серпня частка підприємств агросектору, які оформили пільгові кредити, досягла відмітки у 46%. Більшу частину цих кредитів видавали на початку цього року, в період посівної. У своєму зверненні фінустанови наголошують, що якщо залишити програму працювати і далі, то вона буде нести низку ризиків як для самих позичальників, так і для економіки в цілому. 

Нагадаємо, урядова програма "Доступні кредити 5-7-9%" стартувала 1 лютого 2020 року. Надання однієї з трьох можливих ставок за кредитом у межах цієї програми залежить від розміру бізнесу позичальника та терміну його діяльності.

У квітні минулого року Кабінет Міністрів розширив державну програму "Доступні кредити 5-7-9%" на бізнес із річним доходом у 100 млн грн, тоді як раніше сума обмежувалася 50 млн грн. Також уряд збільшив максимальну суму кредиту за програмою із 2 млн грн до 3 млн грн.

31 березня міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що програма "Доступні кредити 5-7-9%" потребує переформатування.

Читайте також: Іпотека під 7%: Як держава під приводом захисту українців без житла допомагатиме забудовникам

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme