Байден та Мекель підписали Вашингтонську декларацію: Про що цей документ

Лідери США й Німеччини Джо Байден та Ангела Меркель підписали Вашингтонську декларацію. Документ встановлює стратегічні пріоритети для взаємодії обох країн як у межах двосторонніх відносин, так і для спільної відповіді на глобальні виклики

Редактор стрічки новин
Байден та Мекель підписали Вашингтонську…
Скріншот

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу Білого дому.

Зазначається, що цим документом США та Німеччина підтверджують "свою прихильність тісному двосторонньому співробітництву щодо сприяння миру, безпеці та процвітанню у всьому світі",  а також наголошується, що взаємодія буде будуватися на принципах демократії, верховенства права, а також сприянні прозорості, ефективного врядування, підтримці громадянського суспільства і незалежності ЗМІ.

"Ми захищатимемо права та гідність усіх людей і протистоятимемо несправедливості й нерівності скрізь, де це відбуватиметься …  По всій земній кулі всі країни повинні мати свободу для визначення власного політичного майбутнього, вільного від втручання ззовні, примусу чи панування з боку зовнішніх сил", - йдеться в документі.

Лідери країн також погодились працювати разом, щоби нові технології були спрямовані на свободу, а не на її утиски. Вони висловили рішучість щодо спільних кроків для подолання кліматичної кризи, зміцнення глобальної безпеки у сфері охорони здоров’я, в тому числі стійкості до майбутніх пандемій.

Крім того, США й Німеччина підкреслили "критичну важливість свободи судноплавства та польотів, а також інших законних шляхів використання моря відповідно до міжнародного права". Лідери двох держав пообіцяли протистояти спробам розподілу світу на зони впливу, територіальної анексії, транснаціональних репресій, використання енергопостачання в якості зброї.

Сторони заявили готовність "невтомно працювати" в ім’я вільної та мирної Європи, і союзництво в НАТО залишається основою для цих зусиль.

"Ми підкреслюємо необхідність розвитку наших альянсів та партнерських відносин для відповіді на майбутні виклики, у тому числі, кіберзагрози, енергетичну безпеку, дезінформацію, корупцію, відступ від демократії та втручання у наші вибори", - йдеться в декларації.

Окрім цього у декларації зазначається, що з метою взаємодії в економічній сфері сторони погодились встановити Американсько-Німецький економічний діалог.

Нагадаємо, федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель у четвер провела зустріч із президентом США Джо Байденом у Вашингтоні. Вони провели переговори щодо низки питань, серед яких і протидія російській агресії, підтримка України та інших країн Європи. Зокрема, США і Німеччина нагадали про зобов'язання Росії перед Україною на тлі добудови "Північного потоку-2". 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme