UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Білорусь та Росія можуть направити біженців в Україну у будь-який момент, – Баканов

Голова Служби безпеки України Іван Баканов повідомив, що Білорусь та Росія можуть скерувати хвилю мігрантів у будь-який момент

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Білорусь та Росія можуть направити біжен…
Фото: Прес-служба СБУ

Станом на зараз українські спецслужби не фіксують подібних планів, але ситуація може змінитися.

Про це Баканов сказав під час брифінгу після наради щодо захисту державного кордону, інформує Depo.ua.

За його словами, ситуація може змінитися у будь-який момент, якщо ситуація на білорусько-польському кордоні вийде з-під контролю.

"Планів і намірів щодо перенаправлення руху мігрантів на територію України вони, в принципі, не мали. Разом з тим, контроль – штука крихка, і вона може в будь-який момент порушитися. Можуть змінитися погодні умови або, наприклад, ситуація з ковідом загостриться серед мігрантів… Тому ще раз хочу повторити: все що відбувається сьогодні – це заради того, щоб унеможливити такий сценарій у разі, якщо ситуація в Білорусі вийде з-під контролю", – наголосив глава СБУ.

При цьому Баканов спростував інформацію, буцімто Україна постачає мігрантам наркотики або зброю.

"З території України ніякий амфетамін до цих біженців не поставляється. Як і зброя, про яку говорять певні білоруські функціонери… Ми не поставляємо туди ані зброю, ані наркотики, щоб там виник якийсь неконтрольований конфлікт", – підкреслив він.

Зауважимо, дещо раніше Секретар РНБО Олексій Данілов зібрав велику нараду у Волинській області на тлі міграційної війни Білорусі проти Європейського Союзу. Він зазначив, що станом на зараз на території Білорусі перебувають близько 16 тисяч біженців, які можуть направитися до України.

Нагадаємо, 8 листопада з Білорусі до Польщі вирушила велика колона мігрантів. За інформацією низки ЗМІ, її супроводжували озброєні люди. Повідомлялося, що сотні мігрантів сидять на схилах або стоять на дорозі до КПП "Брузги – Кузниця". Нелегали прагнуть потрапити через сусідню з Білорусією Польщу до інших країн Європейського Союзу.

Згодом нелегали на кордоні з Польщею почали штурмувати огорожу. Сталася стрілянина. Під вечір нелегальні мігранти на кордоні з Польщею припинили штурм огорожі та встановили табір.

Вранці 9 листопада до табору мігрантів на кордоні із Польщею наблизилася велика група силовиків. Білоруських спецпризначенців зафіксували польські військові. Ввечері того ж дня дві групи мігрантів таки змогли прорватися з Білорусі до Польщі. Однак усіх їх згодом заарештували.

10 листопада експерт із зовнішньополітичних питань фракції СДПН у Бундестазі Нільc Шмід запропонував залучити Україну до розв'язання проблеми біженців на білорусько-польському кордоні.

14 листопада прес-служба 61-ї окремої піхотної єгерської бригади заявила, що військовослужбовці будуть жорстко діяти щодо осіб, які маскуватимуться під мігрантів і намагатимуться проникнути до України через Білорусь.

Читайте також: Єгері і тероборона: Як Україна захищатиметься від мігрантів Лукашенка

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme