Білорусь знову припиняє поставки електроенергії в Україну

Білорусь з 18 листопада припинить нещодавно відновлені поставки електроенергії до України
 

Журналіст відділу новин
Білорусь знову припиняє поставки електро…
Фото: Pixabay

Відновлення постачання електроенергії в Україну розглядатиметься білоруською стороною окремо.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу Міністерства енергетики Білорусі

"Постачання електроенергії в Україну буде припинено з 18 листопада згідно з встановленим порядком взаємодії в рамках контрактних відносин", – йдеться у повідомленні.

Також білоруська сторона назвала умови відновлення подачі електроенергії.

"Можливість подальшого здійснення постачання електроенергії в Україну розглядатиметься білоруською стороною з урахуванням технічних можливостей", – наголошується в заяві Міненерго Білорусі.

Як відомо, Україна відновила імпорт електричної енергії з Росії та Білорусі у січні-лютому 2021 року. За перших 3 місяці, витрати на імпорт перевищили 950 млн грн.

За словами колишнього в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, об'єднана енергетична система України відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі і перейде в ізольований режим роботи у 2022 році.

Нагадаємо, 27 жовтня ЗМІ писали, що Україна може відновити імпорт електроенергії з Білорусі від 1 листопада.

Однак, 30 жовтня голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус повідомив, що з 1 листопада Україна не імпортуватиме білоруську та російську електроенергію.

Та вже 1 листопада окружний адміністративний суд Києва скасував заборону щодо аукціонів на імпорт електроенергії з Білорусі та Російської Федерації у листопаді 2021 року.

2 листопада Білорусь надала Україні 500 МВт електроенергії, але відбулося це за запитом української сторони у рамках контракту про надання аварійної допомоги. 

6 листопада Міністерство енергетики Білорусі повідомило про відновлення експорту електроенергії до України. Постачання мало відбуватися протягом всього листопада.

8 листопада у ЗМІ з'явилась інформація, нібито Білорусь відмовилась продавати електроенергію Україні, у зв'язку з чим постачання в листопаді не здійснюватиметься. Такі дані було отримано з листа компанії "Беленерго" учасникам енергетичного ринку.

9 листопада Білоруське Державне виробниче об'єднання електроенергетики "Беленерго" повідомило, що постачання електроенергії до України в межах підписаного на листопад контракту продовжується.

Читайте також: Схиляння до переговорів з ОРДЛО і Газпромом. Енергетична пастка для Зеленського

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme