Блінкен і Лавров посварилися через Україну, – Bloomberg

За інформацією видання Bloomberg, державний секретар США Ентоні Блінкен і глава зовнішньополітичного відомства Росії Сергій Лавров влаштували "гарячу суперечку" щодо України

Журналіст стрічки новин
Блінкен і Лавров посварилися через Украї…

Колаж: ukrainian.voanews.com

Це сталося на полях саміту членів Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ в Стокгольмі на неформальній вечері ще до двосторонньої зустрічі Лаврова і Блінкена 1 грудня.

Як пише Bloomberg з посиланням на власні джерела, свідками суперечки стали десятки іноземних колег дипломатів. Першим слово взяв Лавров й заявив, що ОБСЄ нібито має погодитися з думкою Росії про те, що події 2014 року в Україні потрібно іменувати як "державний переворот". Він також звинуватив Євросоюз і НАТО в "придушенні інакомислення", натякаючи на санкції проти Росії.

Водночас Блінкен нагадав російському колезі, що під час Майдану лояльні тодішньому президенту Віктору Януковичу сили стріляли по мирних протестувальниках у Києві. А понад 100 осіб були вбиті, ще до того, як Янукович втік на Росію. Блінкен також сказав своєму російському колезі, що НАТО – це оборонний союз, передає Depo.ua.

Як пише Bloomberg, саме на це гостро відреагувала згодом офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова, яка відкинула заяви про те, що український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і Блінкен поставили Лаврова "на місце".

Нагадаємо, що пізніше на офіційній зустрічі з Блінкеном Лавров заявив про готовність Росії відновити діалог із США щодо України. За його словами, у США неодноразово говорили, що вони хочуть допомогти, не руйнуючи "нормандський формат", відновивши окремий канал діалогу, який існував за минулої адміністрації. Водночас Лавров вкотре пригрозив Україні війною через наміри стати членом НАТО. Він вважає, що через членство в НАТО Україна повторить долю Грузії, у якій у 2008 році спалахнула війна.

Довідка: Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Росія намагається зобразити Україну агресором з метою виправдати свої майбутні військові акції. При цьому, за його словами, Кремль хоче провести дестабілізацію України зсередини, а потім провести великомасштабну військову операцію з виправданням своїх дій ситуацією в Києві.

З кінця жовтня 2021 року низка авторитетних американських ЗМІ повідомили, що Росія нарощує війська біля кордонів України. У НАТО вже попередили Росію щодо нарощування військ на кордонах з Україною. Північноатлантичний альянс закликав Росію припинити ескалацію поблизу кордонів та зменшити напругу.

Читайте також: Ціна агресії: Скільки заплатить Росія за путінські війська на кордоні України

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme