Бюджет-2022 презентували у Раді: Як його розгромили нардепи

У Верховній Раді 21 вересня презентували проект держбюджету на 2022 рік

Журналіст стрічки новин
Бюджет-2022 презентували у Раді: Як його…
Фото: Скріншот

Міністр фінансів Сергій Марченко назвав документ збалансованим і таким, що враховує інтереси громадян.

Водночас нардепи від різних фракцій та груп розкритикували документ, передає Depo.ua.

Зокрема, нардеп від фракції "Голос" Ольга Стефанишина наголосила, що наразі медики отримують дуже низькі зарплати. Вона обурилась, що обсяг видатків на сферу охорони здоров'я у Держбюджеті-2022 недостатній. Стефанишина жорстко розкритикувала поточний документ, заявивши, що медична система потерпає від недостатнього фінансування.

Варто додати, що у "Слузі народу" переважно позитивно оцінили проект Держбюджету-2022.

Нардеп від "ЄС" Софія Федина також звернула увагу на підвищення зарплат медиків – її зацікавило, де Кабмін планує брати гроші для цього.

"Річ у тому, що у новому бюджеті кількість коштів, закладених на підвищення зарплат медиків, майже не відрізняється від того, що було закладено у 2021 році. Де ви збираєтесь брати кошти? Тому що виглядає як маніпуляція. Друге питання. Чому уряд не спрямував на борги перед військовими і медиками, на субсидії ці кошти, які надійшли від МВФ, і взагалі чому ми не бачимо розподілення коштів МВФ для нового бюджету", – зауважила Федина.

Крім того, її обурило скорочення видатків на культуру.

Марченко відповів, що кошти від МВФ за своєю природою не є доходами, а тому спрямовувати їх можна лише на заміщення боргових зобов'язань.

Група "Довіра", своєю чергою розкритикувала недостатнє фінансування сфери освіти у регіонах.

Депутатська група "За майбутнє" звернула увагу на недостатнє підвищення пенсій та мінімальної зарплати.

У бюджетному комітеті також зробили низку зауважень щодо положень проекту держбюджету на 2022 рік, наголосивши, що вони мають бути виправлені. Крім того, у комітеті підсумували, що сьогодні, 21 вересня, фактично стартувала підготовка документу до першого читання.

Голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев досить неоднозначно висловився щодо проекту держбюджету. Він відзначив його сильні сторони, однак відмітив і низку недоліків. 

"Ми з вами повинні попрацювати над проектом бюджету, є над чим працювати, але проект держбюджету є набагато кращим і безперечно ми його підтримуємо", – додав нардеп.

Співголова депутатської групи "За майбутнє" Тарас Батенко жорстко розкритикував документ, оскільки у ньому зменшена кількість субсидій, що може призвести наступного року до "діри" у потребах громадян.

Нардеп від "ЄС" Ірина Геращенко, яка остання виступала з коментарем щодо проекту держбюджету, також розгромила зазначений документ. Вона звернула увагу не тільки на заборгованість з зарплат медикам та військовим, недостатню кількість грошей на субсидії. Нардеп нагадала, що незначне підвищення пенсій та зарплат не зможе перекрити інфляцію. Водночас Геращенко жорстко пройшлась по пенсійній реформі.

Під час презентації, народні обранці не тільки критикували проект бюджету, а й подекуди вимагали відправити уряд у відставку за такий документ.

Варто додати, що недофінансування важливих галузей стало головним зауваженням до Держбюджету-2022. Також нардепів обурило, що незрозуміло, де уряд буде брати гроші.

Нагадаємо, 15 вересня урядовці підтримали проект закону №6000 про державний бюджет України на 2022 рік. Презентував його в межах засідання Кабміну міністр фінансів Сергій Марченко.

Дещо згодом законопроект про державний бюджет зареєстрували у Верховній Раді.

16 вересня голова фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив, що презентований Кабінетом міністрів проект закону №6000 про державний бюджет України на 2022 рік не зможе повноцінно "працювати" без ухвалення законопроекту про підвищення податків.

Читайте також: Проект бюджету-2022: Зрада чи перемога

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme