Бюджет-2022 не працюватиме повноцінно без ухвалення законопроекту про підвищення податків, – нардеп

Голова фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив, що проект закону №6000 про державний бюджет України на 2022 рік суттєво відрізняється від презентації, оприлюдненої напередодні Кабінетом міністрів

Журналіст відділу новин
Бюджет-2022 не працюватиме повноцінно бе…
Фото: Pixabay

Йдеться про залежність Держбюджету-2022 від ухвалення Верховною Радою проекту закону №5600 про внесення змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень.

Про це Железняк написав у своєму Telegram, передає Depo.ua.

"А тепер про чудесну маніпуляцію з Бюджетом-2022. Думаю, зараз навіть Остап Бендер аплодував би. Всі бачили презентацію? Ну там мінімалку, 20 тисяч для лікарів, перепис населення та інше… Так ось, у красивих слайдах Кабміну є, а в тексті проекту бюджету – немає", – наголосив нардеп.

За його словами, це зовсім не помилка, оскільки низка важливих витрат у Бюджеті-2022 закладені під одну дуже важливу умову.

"Яку? Ухвалення відомого податкового закону №5600. Так креативно голоси ще не збирали. Хочеш реставрацію на окрузі? Голосуй за №5600. Хочеш аеропорт щоб добудували? Голосуй за №5600. В цілому, хочеш щось у бюджеті – голосуй за №5600… інакше не зійдеться", – пояснив Железняк.

На його думку, таким нехитрим способом всі, хто підтримає бюджет, підтримають автоматично і законопроект №5600.

"І навпаки. Скуті одним ланцюгом, так би мовити. Раніше в бюджет і кодекс закладали "перехідний соц-економ", щоб зібрати голоси, але тут явно підійшли по креативу", – вважає Железняк.

Водночас він зауважив, що проблема полягає ще й в тому, що "на старті Кабмін говорив, що за рахунок нього (законопроекту №5600, – ред.) буде +60 млрд на рік.... Потім +50 млрд... У бюджетній декларації вже було +36 млрд... Вчора вже стало +30 млрд".

"В цілому, з таким темпом і трендом, якщо проголосуєте трохи пізніше, то можете ще й в мінус піти", – зазначив нардеп.

Нардеп Железняк про взаємозв"язок Бюджету-2022 і "податкового" закону №5600

Нардеп Железняк про взаємозв"язок Бюджету-2022 і "податкового" закону №5600

Железняк також оприлюднив схему щодо умовних видатків у Бюджеті-2022 під законопроект №5600.

Умовні видатки в Бюджеті-2022 під законопроект №5600

Нагадаємо, дещо раніше голова фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив, що в цілому до проекту закону №5600 про внесення змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень подали 11 319 поправок.

Довідка: 2 червня у Верховній Раді зареєстрували проект закону №5600 про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень.

24 червня податковий комітет Ради підтримав законопроект про підвищення податків.

1 липня народні обранці ухвалили проект закону №5600 у першому читанні.

16 липня стало відомо, що нардепи подали до проекту закону №5600 понад 10 тисяч поправок. За словами народного депутата від "Слуги народу" Олексія Устенка, так званий поправочний спам до законопроекту №5600 може фактично заблокувати роботу Верховної Ради на рік.

15 вересня урядовці підтримали проект закону №6000 про державний бюджет України на 2022 рік. Презентував його в межах засідання Кабміну міністр фінансів Сергій Марченко.

Читайте також: Кабмін затвердив Бюджет-2022: До чого готуватися українцям

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme