"Втік до Молдови, бо хотіли вбити": З'явилися нові подробиці у справі Чауса

Колишній суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус заявляє, що він втік до Молдови від своїх викрадачів, які хотіли його вбити

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
"Втік до Молдови, бо хотіли вбити": З'яв…
Фото: УНІАН

Запобіжний захід для колишнього судді обрали 4 серпня. Вищий антикорупційний суд опублікував процесуальні рішення за справою Чауса 9 серпня.

Чаус заявив, що добровільно з'явився в органи СБУ, повідомляє Depo.ua із посиланням на відповідний документ у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

"(Підозрюваний) зазначив, що є потерпілим у кримінальному провадженні щодо кримінального правопорушення, а саме викрадення з метою вбивства. Зазначив, що вбивство не реалізували, оскільки він втік, пройшов 50 км пішки й добровільно з'явився в органи Служби безпеки України", – йдеться у тексті судового рішення.

За його словами, працівники НАБУ порушили норми Кримінального процесуального кодексу, коли не подали клопотання про його затримання до ВАКС, але звернулись з клопотанням про застосування запобіжного заходу у виді арешту.

Чаус вважає це свідченням надання вказівки працівникам НАБУ або САП "діяти певним чином". Адвокати колишнього судді наголосили, що запобіжний захід має бути скасованим, оскільки Чаус фактично був затриманий 30 липня, а до суду був доставлений 4 серпня.

Відомо, що суддя ВАКС відкинув цей аргумент, оскільки СБУ надала довідку, згідно з якою Чаус був не затриманий, а перебував у лікарні та до нього застосовувалися заходи безпеки.

Нагадаємо, у квітні 2021 року стало відомо, що в Молдові невідомі викрали Чауса. Наступного дня в МВС Молдови повідомили, що українського суддю Миколу Чауса, який перебував у Кишиневі, викрали іноземні громадяни. Згодом генпрокурор Молдови назвав учасників викрадення судді Чауса.

30 липня екс-суддю Миколу Чауса знайшли в одному із сіл на півдні Вінницької області, неподалік кордону з Молдовою. НАБУ закликало правоохоронців передати знайденого суддю Чауса їм. Після цього у центрі Києва спецпідрозділи НАБУ і СБУ з'ясовували стосунки через право здійснити процесуальні дії над колишнім суддею Миколою Чаусом.

3 серпня екс-суддю Миколу Чауса затримали детективи НАБУ у лікарні "Феофанія". 

4 серпня Вищий антикорупційний суд визначився із запобіжним заходом для свого колишнього колеги, екс-судді Дніпровського суду Києва Миколи Чауса – це цілодобовий домашній арешт на два тижні, до 18 серпня.

9 серпня Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржила запобіжний захід екс-судді Миколі Чаусу у виді домашнього арешту.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme