Через штам "Дельта" Україна запроваджує зміни до карантину

В Україні з 2 липня набуває чинності рішення Кабінету Міністрів щодо змін до карантинних норм для протидії поширенню коронавірусу штаму "Дельта" (Delta)
 

Журналіст відділу новин
Через штам "Дельта" Україна запроваджує…
Фото: ЕРА

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на "Урядовий портал".

Тепер для перетину державного кордону іноземцям (крім тих, хто має посвідку на постійне проживання в Україні) та особам без громадянства старше 12 років, які прибули з Індії, Великої Британії, Росії і Португалії або перебували на їх території не менше семи днів протягом останніх 14, потрібно безпосередньо в пунктах пропуску (пунктах контролю) пройти експрес-тестування на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2.

Лише за наявності негативного результату їм дозволять потрапити в Україну.

У разі відсутності такого результату або відмови від тестування прикордонник зобов'язаний відмовити такій особі у перетині державного кордону в порядку, визначеному статтею 14 Закону України "Про прикордонний контроль".

Водночас, громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України (крім тих, хто молодше 12 років) та прибули в Україну з Індії, Великої Британії, Росії і Португалії або перебували на їх території не менше семи днів протягом останніх 14 днів також мають пройти експрес-тестування на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2 безпосередньо в пунктах пропуску (пунктах контролю).

У разі позитивного результату вони підлягають обов'язковій самоізоляції або обсервації.

Працівники Національної поліції мають забезпечити супровід осіб, які підлягають обсервації, від зони прикордонного контролю до санітарної зони для їх подальшого транспортування до місць обсервації або до закладів охорони здоров'я для їх госпіталізації.

При цьому санітарні зони облаштовуються поза межами території пунктів пропуску (пунктів контролю) через державний кордон.

Також в уряді звертають увагу, що список країн буде переглядатися та оновлюватися залежно від епідемічної ситуації.

Нагадаємо, 18 червня у ВООЗ заявили, що штам "Дельта" коронавірусу, вперше виявлений в Індії, поступово стає домінуючим у світі.

23 червня коронавірус штаму "Дельта" уперше виявили в Україні – у двох жінок, які нещодавно побували на Росії, де він зараз досягає піку захворюваності.

2 липня стало відомо, що штам коронавірусу "Дельта" найбільше вражає підлітків.

Відомо, що штам коронавірусу "Дельта" став причиною високої смертності другої хвилі епідемії в Індії, коли в країні щодня реєструвалося понад 400 тисяч випадків захворювання, у крематоріях не вистачало місць та палива для кремації тіл, а також було зруйновано систему охорони здоров'я по всій країні.

Нині штам коронавірусу "Дельта" домінує серед хворих у межах спалаху на Росії – до 90% нових випадків зараження спричинені саме цим варіантом коронавірусу у Москві та Санкт-Петербурзі.

Зазначимо, що штам коронавірусу "Дельта", який вперше виявили в Індії, має дві ключові мутації зовнішньої "спайкової" частини вірусу, яка прикріплюється до клітин людини. ВООЗ визнала його таким, що "викликає занепокоєння", адже він є більш заразним, ніж ніші штами.

Читайте також: Коронавірус "дельта" вже в Україні: Чим він небезпечний

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme