Чи припиняться повноваження Зеленського без виборів 2024 року: пояснення ЦВК

ЦВК не отримувала жодної інформації про можливу підготовку до виборів президента у березні 2024 року

Чи припиняться повноваження Зеленського…
Фото з відкритих джерел

Про це заявив заступник голови комісії Сергій Дубовик, повідомляє Depo.ua з посиланням на "Радіо Свобода".

Дубовик нагадав, що напередодні президент Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді вчергове продовжити воєнний стан на 90 днів. Після схвалення парламентом він триватиме щонайменше до лютого.

"Згідно з чинним законодавством України, будь-які вибори у воєнний час, під час оголошення воєнного стану не проводяться. Тому жодних повідомлень або жодних якихось речей ЦВК не тільки не отримала, але й не могла отримати. Ми — незалежний виборчий орган, ми керуємося виключно законом. Вибори, зокрема президента України, призначаються постановою Верховної Ради. Ви і я не бачили ані проєкту такої постанови, ані будь-яких інших офіційних документів", — зазначив представник комісії.

На питання про те, чи будуть повноваження президента й згодом парламенту автоматично подовжені наступного року, Дубовик вказав на формулювання в Конституції:

"Скільки б не було спекуляцій щодо цієї теми, в Конституції чітко записано, що президент України виконує свої повноваження до вступу на посаду новообраного президента України. Все решта — політичні спекуляції: щодо закінчення повноважень, переходу якихось повноважень. Конституція чітко дає відповіді на ці запитання. Закон про воєнний стан чітко визначає, що під час воєнного стану вибори не проводяться. Іншого поки що немає, змін до законодавства немає. Тобто немає підстав, принаймні юридичних, говорити про щось на даний час", — наголосив він.

Відтак, уточнив Сергій Дубовик, за Конституцією президент і Верховна Рада мають виконувати свої повноваження до наступних виборів.

"Немає новообраного після закінчення воєнного стану складу Верховної Ради — працює чинний склад. Не буде нового президента, обраного на виборах — черговий президент продовжує виконувати свої повноваження. Конституція це чітко визначає", — сказав він.

За словами Сергія Дубовика, повноваження місцевого самоврядування вичерпуються лише у 2025 році, тож поки рано говорити про неможливість провести чергові місцеві вибори.

Нагадаємо, 6 листопада президент України Володимир Зеленський заявив, що держава має відправляти всі ресурси на потреби оборони, а вибори не входять до категорії першочергових питань.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme