Чи варто вакцинувати від коронавірусу дітей: Думка директора Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Вікторії Задорожної

Діти почали частіше хворіти на коронавірус, порівняно з початком пандемії, тому вакцинація дітей бачиться одним з варіантів вирішення проблеми
 

Журналіст відділу новин
Чи варто вакцинувати від коронавірусу ді…
Фото: ЕРА

Водночас, необхідно поки що вельми обережно підходити до вакцинації дітей при екстреному використанні вакцин.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю для Depo.ua розповіла професор, доктор медичних наук, директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Вікторія Задорожна.

"Якщо на початку пандемії діти взагалі майже не хворіли, до того ж раніше були й жорсткіші обмеження щодо тих, хто контактував, то тепер ми спостерігаємо зростання захворюваності серед цієї вікової групи, тому що вірус продовжує адаптуватися до людської популяції. Спочатку, ймовірно, і вірусу було важче прижитися в організмі дітей, оскільки рецепторів, що зв'язуються з вірусом, у дітей все-таки менше, ніж у дорослих. А згодом адаптований вірус почав уражати всі верстви населення", – пояснила Задорожна.

При цьому вона зазначила, що у дітей захворювання протікає набагато легше, хоча й не обходиться без поодиноких летальних випадків, пов'язаних з тим, що дитина мала якусь супутню важку патологію.

"Летальні випадки серед дітей спостерігаються і під час грипу, і кору та інших вірусних інфекцій. Тому необхідно поки що вельми обережно підходити до вакцинації дітей при екстреному використанні вакцин. Це має проводитися за епідпоказаннями, якщо дитина входить до групи ризику за якоюсь іншою патологією. Що стосується вакцин, то Pfizer рекомендована в США для використання дітям, починаючи із п'ятирічного віку, але доза втричі менша за звичайну", – зауважила доктор медичних наук.

Водночас, вона не наполягає, що вакцинація надзвичайно важлива зараз для дітей в Україні.

"Треба виходити з ситуації, що складається в кожній окремій країні, оцінюючи співвідношення користі/ризику. Якби вакцинація запобігала інфікуванню, то користь була б бездоганною. Що стосується дітей, які перехворіли, то це питання потребує серйозного вивчення. І без якихось надзвичайних показань дітей, що перехворіли, вакцинувати поки не варто. Якщо ви сумніваєтеся в коректності поставленого діагнозу (ГРВІ чи інше респіраторне захворювання) дитині, то якщо є змога, краще перевірити специфічні антитіла до SARS-CoV-2, а тоді ухвалювати рішення", – радить Вікторія Задорожна.

Також вона звернула на специфіку вакцинації підлітків і звернула увагу на необхідності медичного обстеження перед щепленням.

"Згідно з нинішніми підходами до вакцинації, такі обстеження масово не проводяться. Однак багато дітей зараз перенесли коронавірусну інфекцію під іншим діагнозом, навіть під час нинішнього сезонного зростання захворюваності. Наприклад, дітям ставлять діагноз "ларингіт", а після цього в їхньому оточенні хворіють дорослі, у яких вже діагностують "ковід". Однак ніхто дитині діагноз не змінює, і вона не потрапляє в офіційну статистику. Тому, щоб уникнути будь-яких поствакцинальних реакцій та ускладнень, з приводу додаткових обстежень краще поставити запитання своєму сімейному лікарю (педіатру), який повинен знати, спостерігати своїх пацієнтів і знов-таки оцінювати співвідношення користі/ризику", – підсумувала директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Вікторія Задорожна.

Нагадаємо, 26 жовтня Міністерство охорони здоров'я видало наказ, який дозволяє робити щеплення від коронавірусної інфекції підліткам від 12 до 17 років. Для вакцинації рекомендують препарат Comirnaty компанії Pfizer/BioNTech. Водночас отримання вакцини протипоказано за умови наявності алергічної реакції на один із компонентів препарату. Також відстрочити вакцинацію рекомендували дітям, які перенесли дитячий мультисистемний запальний синдром. Другу дозу вакцини також не варто вводити тоді, коли після першої дози підліток переніс міокардит або перикардит.

Читайте також: Щеплення неповнолітніх: Чому вакцинувати підлітка від COVID-19 в Україні – справжній квест

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme