Чи відмовиться Україна від НАТО: У Зеленського і в МЗС відреагували на слова Пристайка

Прес-секретар президента Сергій Никифоров повідомив, що послу України у Великій Британії Вадиму Пристайку необхідно надати можливість пояснити свої слова щодо членства нашої держави в НАТО

Журналіст відділу новин
Чи відмовиться Україна від НАТО: У Зелен…
Фото: НАТО

Никифоров нагадав також, що прагнення України до НАТО та Європейського Союзу було закріплене в Конституції.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на OBOZREVATEL.

Водночас речник Міністерства закордонних справ (МЗС) України Олег Ніколенко у своєму Facebook зазначив, що слова Пристайка були вирвані з контексту.

"Жодні рішення в зовнішній політиці нашої держави не можуть бути ухвалені всупереч Конституції України. Слова посла України у Великій Британії Вадима Пристайка про те, що Україна нібито готова розглянути відмову від членства в НАТО задля запобігання війні з Росією вирвані з контексту", – наголосив він.

Ніколенко наголосив, що заради миру і збереження життів громадян Україна готова йти на будь-які формати діалогів з країнами та міжнародними організаціями.

"Водночас посол Пристайко слушно зазначив в інтерв'ю, що перспектива членства в НАТО закріплена в Конституції України, але Україна наразі не є членом НАТО чи іншого безпекового альянсу. Тож ключовим для нашої країни стає питання гарантій безпеки", – додав він.

За словами Ніколенка, найкращою такою гарантією був би негайний прийом України до Альянсу.

"Але загрози Україні існують тут і зараз, відтак пошук відповіді на питання гарантій стає фундаментальним нагальним завданням. При цьому, жодне рішення не може бути ухвалене всупереч Конституції України", – підсумував він.

Чи відмовиться Україна від вступу до НАТО: У Зеленського і в МЗС відреагували на слова Пристайка

Нагадаємо, раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що вступ України до НАТО створить загрозу для безпеки Москви.

Водночас у Пентагоні заявили, що питання щодо членства України в НАТО може вирішуватися виключно державами-членами Альянсу. Прес-секретар Пентагону Джон Кірбі наголосив, що будь-яке рішення про членство в Альянсі стосується конкретної держави й НАТО.

Нещодавно надзвичайний та повноважний посол України у Великій Британії Вадим Пристайко заявив, нібито Київ "може проявити гнучкість" у питанні щодо НАТО. Йдеться про заявку України на вступ до НАТО на тлі російської агресії.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme