Чим загрожує Україні зміна клімату: Експертка розповіла про найгірший сценарій

В Україні в межах глобального потепління, як в інших країнах, може змінитися клімат

Редактор стрічки новин
Чим загрожує Україні зміна клімату: Експ…
Фото: Рixabay

Вітчизняні кліматологи вже розробили кілька сценаріїв щодо зміни клімату в Україні – всі вони передбачають підвищення середньорічної температури.

Про це розповіла учасниця Міжурядової групи експертів зі зміни клімату Світлана Краковська у інтерв'ю "Апострофу", передає Depo.ua.

За її словами, найгірший сценарій настане, якщо не дослухатися до думки науковців і продовжити використовувати викопні джерела енергії.

"За цим сценарієм в Україні в певні сезони температура може підвищитися й на 4-6 градусів. Це дійсно катастрофа, і це ми говоримо про середні оцінки. У цьому дослідженні у нас не було можливості оцінити екстремальні погодні явища, бо це потребує інших методик і багато інших ресурсів", – каже кліматологиня.

Краковська додала, що зміна клімату проявляється саме в цих екстремальних погодних явищах, які українці відчувають на собі. У майбутньому це може призвести до того, що в Україні взагалі не буде зими.

"Це не виключає періодів морозів, але в середньому, скажімо так, температура буде вище нуля й не буде снігового покриву. Далі йде каскад наслідків: не буде снігового покриву - буде менше вологовмісту в ґрунті, і менше буде живлення річок. Водні ресурси будуть страждати й будуть зміни в екосистемах - не будуть вимерзати шкідники. Тобто далі йде цілий каскад впливів і ризиків", –  резюмувала експертка.

Нагадаємо, раніше Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликала уряди країн активізувати свої зусилля для боротьби зі змінами клімату, адже це може щорічно рятувати мільйони життів у світі. Також в організації закликали країни оновити свої національні зобов’язання щодо клімату відповідно до Паризької угоди й відійти від використання викопного палива. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme