COVID-щепленим українцям розповіли, протягом якого терміну можна буде витратити "Вовину тисячу"

Українці, які пройшли повний курс вакцинації від коронавірусу, зможуть витратити нараховану їм тисячу гривень лише протягом чотирьох місяців

Журналіст стрічки новин
COVID-щепленим українцям розповіли, прот…

У разі невикористання так званої "Вовиної тисячі" кошти повернуться державі.

Як пише Depo.ua, про це у відеоблозі розповів міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

"Виплату в 1000 гривень зможуть отримати всі повнолітні громадяни України, які зробили два щеплення від ковіду. Як підтвердження цьому використовується зелений сертифікат у порталі "Дія". Після верифікації у мобільному додатку громадяни зможуть отримати кошти на безкоштовні віртуальні банківські картки", – зазначив він.

Ті, хто щепився, але не мають "Дії", також зможуть отримати кошти, однак пізніше. Цю альтернативу нині допрацьовують. Ткаченко наголосив, що перелік послуг, за які можна буде розплатитися цими грошима, ще формується, але серед планів – авіа- та залізничні квитки на внутрішні рейси, абонементи до спортзалів, квитки в кіно, театри, музеї, купівля книг.

"Вивести гроші на іншу картку чи використати їх інакше неможливо", – додав він й наголосив, що тисяча гривень не буде оподатковуватись і не завадить субсидіям.

Відомо, що вже сьогодні, 2 грудня, народні депутати голосуватимуть за законопроект про спрямування коштів на виплати вакцинованим. Програма має запрацювати з 19 грудня.

Нагадаємо, 15 листопада президент Володимир Зеленський у черговому відеозверненні анонсував видачу грошей населенню в обмін на вакцинацію.

16 листопада прес-секретар президента Сергій Никифоров пояснив, що по одній тисячі гривень за вакцинацію проти коронавірусу зможуть отримати всі українці, які пройшли про повний курс щеплення.

Також 16 листопада прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що виплата за вакцинацію від коронавірусу в розмірі однієї тисячі гривень буде виділена із загального фонду державного бюджету.

Довідка: Фраза про "тисячу" з'явилася в українському політичному лексиконі наприкінці нульових років поточного століття. Тоді чинна прем'єр-міністерка Юлія Тимошенко своїм указом розпочала видавати так звану компенсацію усім, хто мав вклади у радянському Сбербанку. Оскільки сума виплати складала 1 тис. грн, цей популістичний проект отримав неофіційну назву "Юліна тисяча". Тільки за 2008-й, перший рік функціонування, ця програма обійшлася держбюджету в 5,857 млрд грн.

Після цього подібні проекти з роздачі грошей населенню під будь-якими приводами стали називати аналогічно. Уперше фраза "Вовина тисяча" з'явилася 2020 року під час епідемії коронавірусу, коли бізнесмени та наймані працівники, які постраждали від жорсткого кооронавірусного локдауну, могли отримати певну компенсацію – розміром 8 тис. грн.

Читайте також: Як отримати "Вовину тисячу" за вакцинацію: Порядок дій

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme