Данілов заявив, що Мінські угоди неможливо виконати, а підписані вони були під російськими дулами

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов переконаний, що виконання Мінських угод призведуть до руйнування України

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Данілов заявив, що Мінські угоди неможли…
Фото: РНБО

За його словами, угоди щодо Донбасу зараз загрожують руйнуванням України, тому їх необхідно переглянути.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Associated Press.

Секретар РНБО наголосив, що Мінські угоди містять пункти про особливий статус Донбасу та гарантію амністії для бойовиків. Саме ці пункти необхідно переглянути.

"Виконання Мінських угод означає знищення країни… Коли вони були підписані під дулом російської зброї – і німці й французи дивилися – всім розумним людям було вже зрозуміло, що реалізувати ці документи неможливо", – зазначив Данілов.

Водночас він застеріг Захід від будь-яких спроб тиснути на Україну з метою виконання Мінських угод. На думку секретаря РНБО, це лише спровокує небезпечну нестабільність у країні.

"Якщо вони будуть наполягати на виконанні Мінських домовленостей, як вони є, це буде дуже небезпечно для нашої країни… Якщо суспільство не прийме ці домовленості, це може призвести до дуже складної внутрішньої ситуації, і Росія на це розраховує", – додав Данілов.

Зауважимо, 21 грудня 2021 року президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна готова виконувати Мінські угоди та пропонує 10 кроків.

Водночас більшість українців хочуть перегляду Мінських угод та розширення "нормандського формату". Зокрема, на запитання, яким чином Україна повинна діяти щодо виконання Мінських угод, 54% респондентів заявили про необхідність переглянути їх та підписати нові.

Нагадаємо, глава Офісу президента Андрій Єрмак після зустрічі помічників лідерів країн нормандської четвірки заявив на підсумковому брифінгу, що головним прогресом зустрічі вважає готовність сторін працювати надалі для досягнення миру на Донбасі.

Єрмак заявив, що в ході переговорів було досягнуто угоди про припинення вогню на лінії зіткнення та зазначив, що Україна та Росія мають дуже велику кількість розбіжностей у трактуванні, оцінці та способах виконання Мінських домовленостей. 

Довідка: 5 вересня 2014 року Україна, Росія та ОБСЄ підписали так званий "Мінський протокол" – угоду про перемир'я та врегулювання конфлікту на Донбасі. Пізніше, у лютому 2015 року, сторони підписали новий документ, який визначав план виконання домовленостей.

Наразі Україна та Росія по-різному трактують цей документ. Москва вимагає, щоб домовленості виконувалися в тій почерговості, що визначена в документі, однак Україна з цим не згодна і наполягає на тому, щоб спочатку Росія вивела свої війська з окупованого Донбасу.

До мінських перемовин залучені Україна, Німеччина, Франція та Росія. 

Читайте також: Небезпечна гра Єрмака: Як впорається очільник ОП з дипломатичним тиском Франції та Німеччини

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme