Данія безоплатно передасть Україні всі свої 19 артилерійських установок Caesar

Україна отримає в подарунок від Данії 19 самохідних артилерійських установок Caesar французького виробництва. Це всі САУ Caesar, що має наразі Данія

Журналіст відділу новин
Данія безоплатно передасть Україні всі с…
САУ Caesar

Про це повідомляє Міністерство оборони Данії, передає Depo.ua.

Уряд офіційно оголосив про своє рішення передати САУ після консультації з парламентом на засіданні Ради зовнішньої політики 19 січня.

"Це дуже велика і значна пожертва. Ми постійно контактували з українцями щодо артилерії та Caesar, зокрема, і я щасливий, що тепер ми отримали широку підтримку від парламенту, щоб пожертвувати її на боротьбу за свободу України", — заявив міністр оборони Якоб Еллеман-Єнсен.

Так Данії проведе навчання для українців з використання САУ Caesar.

Утім, як зазначили в Міноборони Данії, передача цих САУ призведе до затримки формування 1-ї артилерійської бригади. Тому зараз уряд розглядає можливості паралельно розпочати швидке придбання нових установок.

"Ми повинні знайти баланс між допомогою Україні та продовженням зміцнення оборони Данії, щоб ми могли захистити безпеку Данії та виконувати наші зобов’язання перед НАТО", — пояснив Еллеман-Єнсен.

Зазначимо, САУ Caesar обладнані на колісному шасі, що робить їх мобільними та маневровими. Установка обладнана автоматизованою системою самоприв’язки і самонаведення на ціль. Має достатньо високу швидкострільність — 5 пострілів за хвилину — та високу купчастість стрільби.

САУ дає можливість уражати противника на відстані 20 км і більше від лінії фронту з високою точністю. 

У Міноборони Данії зауважили, що хоч це сучасна артилерійська система, в ній виявили технічні проблеми, які доведеться вирішувати у співпраці з виробником та Україною. Україна попросила артилерію попри ці виклики, додали в данські військові.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme