ДБР завершило одне з розслідувань у справі Тупицького

Слідчі Державного бюро розслідувань завершили розслідування стосовно екс-голови Конституційного Суду Олександра Тупицького щодо організації несанкціонованого втручання у роботу автоматизованої системи "Клієнт Казначейства – Казначейство"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
ДБР завершило одне з розслідувань у спра…
Фото: КСУ

Після відставки з посади згідно з указом президента Володимира Зеленського від 29 грудня 2020 року, Тупицький продовжив самовільно керувати Судом.

У справі про втручання до системи також фігурує головний бухгалтер КСУ, повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу ДБР.

Зазначається, що Тупицький дав головбуху незаконну вказівку щодо використання його особистого ключа з кваліфікованим електронним підписом для несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи. Такі дії він вчинив з метою підписання бухгалтерських документів в електронній формі від його імені.

У такий спосіб було підписано понад 200 електронних платіжних доручень, електронних документів з бюджетних зобов’язань, з розподілу показників зведених кошторисів, розподілів відкритих асигнувань та кошторисних призначень тощо.

"На виконання зазначеної вказівки головний бухгалтер КСУ у період з 29 грудня 2020 року до 09 лютого 2021 року здійснила 207 несанкціонованих втручань у роботу автоматизованої системи та підписала із використанням електронного цифрового підпису відстороненого на той час від посади Голови КСУ бухгалтерські документи", – йдеться у дописі.

У Бюро уточнили, що такі дії кваліфікують за двома статтями Кримінального кодексу. Йдеться про статтю 27 – підбурення та пособництво, та 361 – несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи за попередньою змовою групою осіб, що призвело до підробки інформації. Фігурантам загрожує до шести років за ґратами.

"На сьогодні Державна казначейська служба України заблокувала кваліфікований електронний підпис колишнього Голови КСУ на підставі листа Державного бюро розслідувань. Наразі відбувається стадія ознайомлення підозрюваних з матеріалами справи, після чого вона буде передана до суду", – резюмували у прес-службі.

Нагадаємо, 14 вересня міністр юстиції Денис Малюська прокоментував можливе поновлення Тупицького на посаді голови КСУ.

Довідка: 28 грудня 2020 року голові Конституційного Суду України Олександру Тупицькому було повідомлено про підозру у здійсненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також в наданні завідомо неправдивих показань свідка.

29 березня стало відомо, що після звільнення Тупицького обов'язки очільника КСУ буде виконувати Сергій Головатий, який був заступником Тупицького.

14 липня стало відомо, що Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав незаконним указ президента Володимира Зеленського, яким скасовано призначення Олександра Тупицького суддею КСУ.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme