Держаудитслужба зірвала один із пунктів газового меморандуму з місцевою владою, – ЗМІ

До середини жовтня лише чверть підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) підписали мирові угоди із "Нафтогазом" в рамках меморандуму щодо встановлення пільгової ціни на газ для населення, тому для згідливості влада направила до них чергові перевірки
 

Журналіст відділу новин
Держаудитслужба зірвала один із пунктів…
Фото: Depositphotos

Підприємства ТКЕ всіма силами відмовляються підписувати мирові угоди із "Нафтогазом".

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на статтю Аліси Смішко "Газ почім? А якщо поторгуємося?" для ZN.UA.

"З одного боку, це умова меморандуму щодо встановлення пільгової ціни на газ для населення. З іншого боку, визнання підприємствами теплокомуненерго навіть того, до чого вони непричетні", – йдеться у статті.

Авторка вказує, що проект договору ТОВ "Нафтогаз Трейдинг" складено так, що у будь-якому випадку ТКЕ потрапляють у пастку. У договорі є Об'єм 1 та Об'єм 2. Перший розрахований на основі останніх трьох років, два з яких були аномально теплими. І якщо цей сезон буде суворішим, ТКЕ автоматично переберуть Об'єм 1 і також автоматично виявляться споживачами Об'єму 2. А там і штрафи, і, головне, інші ціни.

Зазначається, що з цієї причини до середини жовтня лише чверть підприємств ТКЕ підписали такі договори, тому для згідливості влада направила до них чергові перевірки.

"Держаудитслужба зайшла на всі підприємства ТКЕ. Де-юре це невиконання пункту меморандуму щодо виділення різниці в тарифах. А де-факто робота підприємств теплокомуненерго зупиняється. Ви ж знаєте, що таке перевірки аудиторів. І потім розповідатимуть на всю країну про диверсії з боку ТКЕ. Насправді аудитори місяць уже працювали в комісіях, які готували висновки щодо виконання закону про погашення різниці в тарифах", – йдеться у статті з посиланням на джерело в Кабміні.

За словами джерела, свої висновки ці комісії мають надати до 31 грудня 2021 року.

"За нашою інформацією, Асоціація міст України на основі закону про доступ до публічної інформації вже звернулася до Держаудитслужби із запитом про цілі та замовників бліцперевірок підприємств теплокомуненерго", – пише Смішко.

За словами авторки, вже сьогодні можна констатувати, що у зв'язку із ситуацією з ТКЕ низка пунктів вересневого меморандуму не виконується. Це стосується пунктів 4 та 6 про розблокування рахунків та подолання кризових явищ у роботі сфери, а також про погашення різниці у тарифах.

Нагадаємо, 30 вересня представники місцевого самоврядування та уряд підписали меморандум про встановлення пільгової ціни на газ для населення (7,4 грн за куб), а також бюджетних установ (16,8 грн за куб з ПДВ).

Перед цим заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко прокоментував новини про газову кризу в регіонах, назвавши їх маніпуляцією. За його словами, новини про введення надзвичайної ситуації у декількох областях у зв'язку з кризою постачання газу є маніпуляцією. У сховищах країни достатньо блакитного палива для потреб населення та соціальної сфери.

Читайте також: Опалювальний популізм: Хто заплатить за тепло в українських оселях

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme