Деякі фігуранти санкцій РНБО "сховали" активи до підписання указів, ЗМІ запідозрили злив інформації

Деякі особи, проти яких вводилися санкції Ради нацбезпеки та оборони, змінювали бенефіціарів власних підприємств перед застосуванням санкцій

Редактор стрічки новин
Деякі фігуранти санкцій РНБО "сховали" а…
Фото: Офіс президента

Це може свідчити про те, що особи з санкційного списку РНБО могли бути попереджені про застосування до них обмежень.

Про це йдеться у розслідуванні Bihus.Info, передає Depo.ua.

Як стверджують журналісти, щоразу кількість часу між засіданнями РНБО та указами президента, які уводили в дію рішення Радбезу, збільшувалася. Спочатку, у лютому 2021 року, як зазначається у розслідуванні, рішення та указ Зеленського виходили в один день, а вже влітку час між рішеннями РНБО та указами президента розтягнувся до 6-7 днів.

За інформацією розслідувачів, деякі фігуранти санкцій РНБО, як, наприклад, власник футбольного клубу "Минай" Валерій Пересоляк, переписали свої активи у проміжок часу між указами та рішеннями. Також журналісти згадують імена Віктора Шермана, Олександра Черепинського, Едуарда Кукоби, Олександра Акста. Їх РНБО звинувачувало у контрабанді.

Секретар РНБО Олексій Данілов у коментарі журналістам сказав що заяви про витік інформації з РНБО наразі не можна вважати доведеним фактом.

"Звідки я знаю, хто що робить? Дивіться, якщо є якісь факти давайте будемо їх...Ви кажете витоки, як доведений факт. Скажіть хто, які компанії. Давайте офіційного листа нам пишіть, набагато простіше буде спілкуватися", – сказав голова РНБО.

Водночас у Bihus.Info зазначають, що не отримали детальної відповіді від РНБО. Журналісти також підкреслюють, що Данілов на засіданні РНБО від 30 липня назвав у прямому ефірі імена трьох підсанкційних контрабандистів. Серед них, зокрема, був і Акст, якого звинувачують у контрабанді через фірму "Преміум-пакет". Указ президента про імплементацію санкцій вийшов через 68 днів.

Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данилов на брифінгу в п'ятницю, 15 жовтня, заявив, що в рішенні РНБО, яке стосувалося санкцій щодо кримінальних авторитетів, була допущена помилка щодо 108 осіб. З'ясувалося, що при підготовці зазначених матеріалів порушення були допущені співробітниками МВС. 

Згодом Данілов пояснив, що йдеться не про помилкове внесення 108 людей до санкційного списку "злодіїв у законі", а про внесення до списків цих осіб з помилками. 

Згодом стало відомо, що за помилки у санкційних списках РНБО щодо кримінальних авторитетів звільнили керівництво Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України

Довідка: У травні Зеленський оголосив про санкції проти 557 злодіїв у законі. Таке рішення ухвалила РНБО під час чергового засідання. Відомо, що 542 злодії в законі – це іноземні громадяни, і тільки 15 – громадяни України. Зеленський тоді ж поінформував, що кількість злодіїв у законі, які перебувають в Україні на волі, зменшилася з 34 до 17 осіб.

Через декілька тижнів троє людей, яких внесли у цей санкційний список, оскаржили рішення РНБО в Окружному адміністративному суді Києва. Зокрема, йдеться про уродженців Чеченської Республіки та громадян Росії Ясагова Адлана Умаровича, Ідрісова Мусліма Алімовича, Шаіпова Магомеда Увайсовича.

Читайте також: Помилилися 108 разів: Чому історія зі злодіями в законі ставить під сумнів інші рішення РНБО

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme