Директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Вікторія Задорожна розповіла, з якого віку ідеально робити щеплення проти COVID-19

Рекомендації національної групи експертів щодо імунізації дозволяють вакцину Pfizer використовувати для дітей із 12 років
 

Журналіст відділу новин
Директор Інституту епідеміології та інфе…
Фото: ЕРА

Водночас, необхідно поки що вельми обережно підходити до вакцинації дітей при екстреному використанні вакцин.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю для Depo.ua розповіла професор, доктор медичних наук, директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Вікторія Задорожна.

"Зараз є рекомендації національної групи експертів щодо імунізації, згідно з якими вакцину Pfizer можна використовувати для дітей із 12 років, за бажанням батьків або рекомендації лікаря", – повідомила Вікторія Задорожна.

Але вона наголосила, що тут має бути дуже зважений підхід до кожної дитини.

"Якщо ж розглядати вакцину CoronaVac, зроблену на традиційній платформі (введення в організм інактивованого "убитого" вірусу), я не проти її використання і з шести років. У Китаї, де ця вакцина виробляється, вже оприлюднили дослідження, що засвідчують її ефективність, починаючи із трьохрічного віку. Але у нас ця вакцина поки що для дітей не рекомендована", – додала доктор медичних наук.

Також вона звернула на специфіку вакцинації підлітків і звернула увагу на необхідності медичного обстеження перед щепленням.

"Згідно з нинішніми підходами до вакцинації, такі обстеження масово не проводяться. Однак багато дітей зараз перенесли коронавірусну інфекцію під іншим діагнозом, навіть під час нинішнього сезонного зростання захворюваності. Наприклад, дітям ставлять діагноз "ларингіт", а після цього в їхньому оточенні хворіють дорослі, у яких вже діагностують "ковід". Однак ніхто дитині діагноз не змінює, і вона не потрапляє в офіційну статистику. Тому, щоб уникнути будь-яких поствакцинальних реакцій та ускладнень, з приводу додаткових обстежень краще поставити запитання своєму сімейному лікарю (педіатру), який повинен знати, спостерігати своїх пацієнтів і знов-таки оцінювати співвідношення користі/ризику", – підсумувала директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Вікторія Задорожна.

Нагадаємо, 26 жовтня Міністерство охорони здоров'я видало наказ, який дозволяє робити щеплення від коронавірусної інфекції підліткам від 12 до 17 років. Для вакцинації рекомендують препарат Comirnaty компанії Pfizer/BioNTech. Водночас отримання вакцини протипоказано за умови наявності алергічної реакції на один із компонентів препарату. Також відстрочити вакцинацію рекомендували дітям, які перенесли дитячий мультисистемний запальний синдром. Другу дозу вакцини також не варто вводити тоді, коли після першої дози підліток переніс міокардит або перикардит.

Читайте також: Директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Вікторія Задорожна - про щеплення тих, хто перехворів на ковід, дітей і літніх людей

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme