Дітище Зеленського отримало попередження за карту України без Криму

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу "Дом" за статтею про поширення необ'єктивної інформації
 

Журналіст відділу новин
Дітище Зеленського отримало попередження…
Фото: Скріншот

На засіданні 30 вересня Національна рада визнала, що телеканал "Дом" (Державне підприємство "Мультимедійна платформа іномовлення України", м. Київ) порушив українське законодавство, показавши карту, на якій Автономна Республіка Крим та місто Севастополь були позначені, як  території Російської Федерації.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу Нацради.

Зазначається, що зображення Криму "російським" в національному ефірі сприяє визнанню анексії української території країною-агресором. Тому до телеканалу було застосовано санкцію "оголошення попередження" за статтею про поширення необ'єктивної інформації.

"Карта Росії із тимчасово окупованою територією України – Автономною Республікою Крим та містом Севастополем – демонструвалася в ефірі телеканалу "Дом" 5 липня 2021 року на початку та наприкінці передачі "Русский дневник", – йдеться у повідомленні прес-служби Нацради.

Зазначається, що цей факт засвідчив моніторинг та перевірка Національної ради. Крім того, поява мапи з "російським" Кримом в ефірі державного телеканалу привернула увагу народних депутатів України та Служби безпеки України, які звернулися до Національної ради, щоб вона відреагувала на такий інцидент.

"Трансляція мапи, на якій український Крим зображено частиною іншої держави, могла бути сприйнята глядачами телеканалу "Дом" так, що Кримський півострів не входить до складу України. Це суперечить конституційним положенням про суверенітет, унітарність і територіальну цілісність нашої держави", – пояснюють в Нацраді.

Нацрада наголошує, що програма "Русский дневник" транслювалася на телеканалі "Дом" у повторі і у працівників телерадіоорганізації була можливість перевірити об'єктивність поширеної інформації та усунути недостовірні факти, але вона вчасно не вжила необхідних заходів і допустила повторну трансляцію запису програми із правопорушенням.

"З дня набрання чинності цього рішення телерадіоорганізація зобов'язана привести свою діяльність у відповідність до вимог законодавства", – підсумували в Нацраді.

У свою чергу заступниця директора з питань планування ефіру телеканалу "Дом" Віра Єльчік заявила, що телеканал відразу відреагував на цей факт і  в той же день вибачилися перед аудиторією. Вона запевнила, що зі свого боку керівництво провело службову перевірку для з'ясування причини цього випадку, який був кваліфікований, як службова недбалість відповідальних за виробничий процес співробітників.

Що відомо про телеканал "Дом"

Телеканал "Дом" – російськомовний державний інформаційно-розважальний телеканал.

Він був створений для жителів тимчасово окупованих територій України – ОРДЛО та Криму.

Ініціатором створення телеканалу є президент України Володимир Зеленський.

Нагадаємо, 1 серпня у Кам'янському Дніпропетровської області в одному з ресторанів повісили мапу з Україною без Криму. Відвідувачі висловили розчарування діями власників ресторану, після чого адмімністрація закладу вибачилася за неопрацьовану мапу України.

Читайте також: Стратегія інформбезпеки: Як у Зеленського збираються вчити українців критичному мисленню

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme