До кінця століття населення України скоротиться до 22 мільйонів, – проноз НАН

Вчені Національної академії наук спрогнозували, що населення Україні значно скоротиться до кінця століття

Редактор стрічки новин
До кінця століття населення України скор…
Фото: Pixabay

За прогнозами НАН, демографічна ситуація в Україні погіршуватиметься і надалі, і до кінця  ХХІ століття населення України скоротиться до 22 мільйонів.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на повідомлення НАН.

Член-кореспондент НАН України Олександр Гладун зазначає, що українське суспільство стрімко старіє, тому що у нас вища, ніж в Європі, смертність, і нижча народжуваність.

"І за рахунок зменшення кількості народжень зростає частка осіб похилого віку", – зазначив він.

Науковець пояснив, що старіння населення – загальносвітовий процес, тому політика усіх держав має спрямовуватися на збалансування продовження тривалості життя й економічних спроможностей держави.

Гладун наголошує, що немає окремої демографічної політики, спрямованої на поліпшення демографічної ситуації, – є соціально-економічна політика, яка може сприяти поліпшенню демографічної ситуації.

"Більшість опитаних українців стверджують, що не можуть дозволити собі мати двох і більше дітей саме через економічні причини – низьку заробітну платню, відсутність власного житла і нерозвинену соціальну інфраструктуру (у деяких містах бракує дитсадків і гнучкої системи їхньої роботи). Змінилась і репродуктивна поведінка жінок: спочатку вони навчаються та роблять кар’єру, а вже потім створюють сім’ю і народжують дітей. Досягнувши певного рівня на роботі, жінка починає замислюватися про те, скількох дітей народжувати. Бо ризикує втратити і певну кількість років, і зарплатню, і здобутий статус", – зазначив науковець.

Крім того, за його словами, в Україні спостерігається статевий дисбаланс на користь жінок (у вікових групах старше 35 років): попри те, що в усіх країнах хлопчиків народжується більше, ніж дівчаток, поступово співвідношення змінюється через високу смертність чоловіків працездатного віку. По-перше, чоловіки більше працюють на небезпечних виробництвах, де вищі ризики травмуватись і померти. По-друге, чоловіки становлять три чверті загиблих у ДТП. По-третє, чоловіки скоюють значно більше самогубств, ніж жінки.

Гладун додав, що на скорочення українського населення впливає і пандемія, хоча остаточні оцінки можна буде дати лише по її завершенні.

"За нашими прогнозами, до кінця ХХІ століття населення України скоротиться до 22 мільйонів. І ми поки що не бачимо шляхів зупинення цього процесу. Він притаманний більшості країн Європи, які вирішують проблему за рахунок мігрантів. Скоріш за все, так буде й у нас. Україна цікавитиме мігрантів з азійських країн, Кавказу, колишніх республік Радянського Союзу. І за рахунок цього, можливо, вдасться стабілізувати чисельність населення. Поки немає передумов, аби зробити це за рахунок природного чинника", – пояснив науковець.

Нагадаємо, 30 листопада Україна підписала Меморандум що перепису населення з американською компанією Apple. Перепис проведуть у лютому 2023 року.

У лютому 2021 року Кабмін затвердив правила і періодичність проведення перепису населення.

Довідка: За оцінкою Державної служби статистики, чисельність населення України станом на жовтень 2021 року складає 41,3 мільйона осіб. На підконтрольних уряду України територіях проживає трохи більше 38 мільйонів людей.

За результатами так званого електронного перепису населення України, який уряд проводив у 2019 році, в країні проживає майже 37,3 мільйона осіб без урахування непідконтрольних територій. З цієї кількості 16,5 мільйона – люди віком від 25 до 54 років, 6,2 мільйона - від 65 років, 5,7 мільйона - діти до 14 років, 5,2 мільйона - від 55 до 64 років і 3,6 мільйона - від 15 до 24 років. Згідно з отриманими даними, 20 мільйонів становлять жінки і 17,3 мільйона - чоловіки.

Як відомо, останній всеукраїнський перепис населення проводився у 2001 році. Тоді загальна кількість населення становила майже 48,5 мільйона осіб.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme