До Лукашенка поїхав екс-голова Верховної Ради: Про що говорили політики

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко запевняє, що це Захід намагається розв'язати конфлікт із участю України, але воювати проти неї ніхто не планує

Редактор стрічки новин
До Лукашенка поїхав екс-голова Верховної…
Фото: president.gov.by

Лукашенко вчергове заявив, що попри російсько-білоруські військові навчання поблизу українських кордонів, нападати на Україну ніхто не збирається.

Про це він заявив сьогодні на зустрічі із українським політиком, колишнім головою Верховної Ради (1994–1998 та 2006–2007 роки) Олександром Морозом, який прибув до Мінська, передає Depo.ua з посиланням на прес-службу білоруського лідера.

"Я вже дивлюся, ваші політики починають відбрикуватися від загальної лінії Заходу. Розумієте, я точно знаю, що треба сьогодні тут Заходу: треба розв'язати конфлікт. Ви ж знаєте, вони вміють чужими руками. А ще краще повоювати чужими руками, чужими людьми: нехай гинуть українці, росіяни, білоруси – це далеко", – зазначив Лукашенко.

Він наголосив, що на Заході зараз постійно звучить тема про напад Росії на Україну.

"Послухайте, якби планували якусь війну проти України, зовсім по-іншому поводилися б засоби масової інформації. Тому що ЗМІ - це артпідготовка сучасної війни. І як тільки вщухають на мить ці крики про війну в Україні, з Америки знову йде сигнал, і ця істерія починає підігріватися. Тобто ясно, кому потрібна ця війна", – сказав він. 

Лукашенко також заявив, що вважає українців і білорусів "рідними людьми" і що немає сенсу аналізувати українсько-білоруські відносини "з погляду хто має рацію, хто винен".

Мороз у Білорусі

"Ми до загострення наших відносин практично не маємо жодного відношення. Ми проводили ясну, зрозумілу політику для українського народу. Я і зараз дотримуюсь цієї політики. Ми рідні люди, ми сусіди. І все цим сказано. І майбутнє наше має таким чином складатися, як у сусідів", – сказав він.

Військові навчання Лукашенко пояснює нібито диверсантами і потоком зброї із України, а надання Білорусі російської зброї – бажанням "ознайомитися з технологіями".

"До цієї істерики (навколо білорусько-російських навчань, - ред.) ми ухвалили рішення про навчання на півдні нашої республіки. Ми їх мали проводити самі для того, щоб визначитися, де нам тримати невелику кількість військ у зв'язку з тим, що відбувається в Україні: цей потік зброї, наші втікачі, формування таборів, навчання. Звідти йде приплив цих диверсантів, щиро кажучи.

Мною було ухвалено рішення: ми проведемо навчання і в результаті визначимося, на яких напрямках нам треба тримати якісь збройні сили. Потім зустрілися з Путіним, і я говорю: "Давай проведемо спільні навчання". Все-таки ППО спільне, багато спільного, навчальні центри ми створили: Росія дала нам зброю, C-400, "Іскандери" та іншу сучасну техніку, щоб ми могли її вивчати. Він погодився, каже: "Добре, ми підключимося". Підключилися. Так чого кричать, що ми тут проти України щось створюємо. Тобто зовсім інше тло", – запевняє глава Білорусі.

Щодо виведення російських військ із Білорусі, Лукашенко сказав, що це "наша справа з Путіним".

Нагадаємо, що у січні самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна першою почала "нарощувати військовий контингент" на кордоні між країнами. У Міноборони України відповіли, що усі заяви щодо військової загрози України Білорусі є нонсенсом.

Згодом де-факто президент РБ заявив, що війна проти України тривала б не більше, аніж чотири дні.

Відомо, що Росія відправила до Білорусі два дивізіони С-400 з Далекого Сходу. Там заявили, що це потрібно для навчання. Росія і Білорусь нібито проведуть раптову перевірку сил реагування Союзної держави перед запланованими навчаннями. У Генштабі Білорусі це пояснили тим, що стурбовані нарощування військового контингенту біля їхніх кордонів.

Читайте також: "Союзна рішучість - 2022": Як проходять російсько-білоруські навчання, з яких може початися вторгнення в Україну (Фоторепортаж)

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme