До України прибув літак з Афганістану з 96 людьми на борту (ВІДЕО)

До Києва прибув евакуаційний літак з українцями та громадянами інших країн, який вилетів зі столиці Афганістану, Кабулу

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
До України прибув літак з Афганістану з…
Фото: Facebook Ганни Маляр

Літак приземлився у міжнародному аеропорту "Бориспіль", після вильоту з Кабулу.

В Україну повернулись 30 українців з членами їхніх родин, повідомляє Depo.ua із посиланням на допис заступниці міністра оборони Ганни Маляр.

Зазначається, що на борту також перебували дев'ять людей з правом на постійне проживання в Україні, 18 людей за запитом Ватикану та двоє людей за запитом Канади.

"Як формуються списки? Формує списки МЗС. Формує їх за запитом. Тобто, коли звертаються люди або інші країни. Чи буде Україна продовжувати роботу з повернення своїх громадян? Так. Але політична ситуація в Афганістані непроста, тому це складна робота", – йдеться у дописі.

Вона зауважила, що такі операції – це історія про сильну та відповідальну Україну, про фаховість відомств, які залучені в операції та що ми спроможні допомагати іншим країнам.

"Хочеться, звісно, написати і власні враження, щоб цей текст не був "сухим". Коли приземлився літак і з нього вийшли діти, доволі легко одягнені як для нашої осені, стримати емоції було важко. Так само не стримували емоції і їхні батьки - дякуючи Україні за повернення", – додала Маляр.

До Києва прибув евакуаційний літак з українцями та громадянами інших країн, який вилетів зі столиці Афганістану, Кабулу

Нагадаємо, 9 вересня в Кабулі продовжилася евакуація. З аеропорту вилетів перший рейс після відновлення  роботи летовища. 

Евакуацію із Афганістану проводило багато країн, зокрема, і Україна направила кілька літаків, аби забрати звідти своїх громадян, а також громадян інших країн. Українські військові пізніше розповіли деталі спецоперації із вивезення співгромадян, назвавши територію, окуповану "Талібаном", зомбілендом.

Найчисельнішу евакуацію провела авіація США – зокрема, за один рейс військово-транспортного літака з Афганістану вивезли, за попередніми даними, 640 біженців, не рахуючи дітей.

Після того, як американські військові залишили територію Афганістану, евакуація на деякий час припинилася, таліби навіть блокували чартерні рейси.

16 вересня один із українських евакуаційних рейсів зі столиці Афганістану був зірваний. Причиною стало те, що на борт літака намагалися пройти люди із підробними документами, зокрема, посвідками на постійне проживання в Україні. Контролери помітили підробку – зокрема, за однаковими номерами посвідчень – і заборонили людям сідати на борт українського літака.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme