Ефективність вакцини CoronaVac можна підвищити бустером Pfizer, – МОЗ

Ефективність вакцинації після трьох доз вакциною CoronaVac становить до 90%, після бустерної дози Pfizer при проведенні базового щеплення CoronaVac – до 95%
 

Журналіст відділу новин
Ефективність вакцини CoronaVac можна під…
Фото: Flickr

Відповідно до офіційних рекомендацій, людина, яка отримала щеплення CoronaVac може отримати бустерну дозу CoronaVac або Pfizer.

Про це в інтерв'ю BBC News Україна сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, інформує Depo.ua.

"Ефективність після трьох доз CoronaVac складає на рівні 88-90%. Після CoronaVac плюс бустер Pfizer – ефективність в середньому 92-95%", – повідомив Кузін.

Він додав, що після проведення бустерного щеплення не зареєстровано збільшення кількості побічних ефектів. А у країнах, де вже широко запроваджують бустер, кількість несприятливих подій така ж сама, як і при базовому курсі щеплень.

Кузін нагадав, що оптимальний термін введення бустерної дози становить від шести до дев'яти місяців. Якщо ж людина хоче зробити бустерну дозу раніше цього терміну, то вона її не отримає. Втім, зробити бустерне щеплення можливо і після 9 місяців після проведення базового (дворазового) щеплення проти COVID-19 .

Також, за його словами, МОЗ планує організовувати окремі мобільні бригади для проведення бустерного щеплення для організованих колективів, так, як це було при проведенні базового щеплення

Нагадаємо, 6 січня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підписав наказ про введення бустерної дози вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих віком від 18 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися. Бажаний період введення від 6 до 9 місяців із дати отримання другого щеплення від COVID-19.

За даними МОЗ, вже майже 48% дорослих українців отримали принаймні одну дозу вакцини від COVID-19. Серед лідерів – Київська, Полтавська та Дніпропетровська області. Понад половина дорослого населення тут щеплена однією чи двома дозами.

За даними МОЗ, в Україні спалах штаму "Омікрон" очікується з другої половини січня і в лютому 2022 року.

Читайте також: Україна на карантині до 31 березня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme