Експерти розповіли про можливі сценарії нападу Росії на Україну

Експерти видання Reuters розповіли, за якими саме сценаріями Росія може повномасштабно вторгнутися в Україну

Журналіст стрічки новин
Експерти розповіли про можливі сценарії…
Фото: Прес-центр ООС

Серед них – загострення на Донбасі, вторгнення з окупованого Криму, атака на кількох фронтах, ракетні та кібератаки.

Про це пише Depo.ua із посиланням на Reuters.

За інформацією видання, нині біля українського кордону перебувають від 60 тисяч до 100 тисяч російських військових. Однак їхня чисельність може бути швидко збільшена до 175 тисяч. У США офіційні особи не виключають, що РФ може напасти на Україну вже у січні. Саме тоді вдарять морози, і ґрунт стане твердим – це допоможе бойовій техніці вільно пересуватися.

Ескалація на Донбасі

Джерело Reuters, знайоме з думкою Міністерства оборони Росії, розповідає, що цей сценарій – найімовірніший. Це може статися шляхом провокації окупантів українських військових. Потім бойовики попросять Москву ввести війська нібито на допомогу.

В такому випадку Росія, ймовірно, намагатиметься захопити українські прибережні райони на Азовському морі. Тоді ж російські військові створять сухопутний міст з Ростова-на-Дону через Донбас до Криму.

Загроза з Криму

Може напасти Росія на Україну і з окупованого Криму. Директор польської консалтингової компанії Rochan Конрада Музика вважає, що тоді Росія намагатиметься захопити територію до Дніпра, який послужить природною перешкодою проти будь-якого українського контрнаступу. Також напад з Криму і захоплення лівого берега Дніпра дасть змогу взяти під контроль канал, який постачав півострів прісною водою до окупації.

Атака з декількох напрямків

Є ризик, що РФ нападе і з декількох напрямків. Зокрема, ворог почне просуватися в північно-східну частину країни без захоплення міст, де військові можуть загрузнути у вуличних боях. Не виключають експерти, що російські війська можуть увійти в Україну і з території Республіки Білорусь. Це дасть змогу ворогу швидко просунутися до столиці України.

Водночас фахівці зауважують, що захоплення півдня України може відрізати Київ від узбережжя і присутності НАТО в Чорному морі. Цей сценарій зіграє на руку російським націоналістам, які вважають цей регіон історичними землями "Новоросії". Цей варіант є найдорожчим в економічному плані, а також може спричинити багато людських втрат. 

Ракетні удари і кібератаки

Напад Росії може базуватися й на ракетних ударах і кібератаках, які націлені на критично важливу інфраструктуру.

"Різні сценарії того, як саме Росія може спробувати переконати Захід виконати свої вимоги (мова про гарантії безпеки, — ред.) шляхом покарання Києва, навіть необов'язково включають наземне вторгнення", — вважає Джайлз.

Нагадаємо, що напередодні невідомі хакери зламали сайти низки урядових структур України. Американські експерти розцінили це як початок великої майбутньої загрози. Вони вважають, що населення може через це залишитися без світла, тепла та грошей. У МЗС України заявили, що до таких кібератак може бути причетна Росія.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme