Експерти прогнозують, що через кібератаки українці можуть залишиться без світла, тепла і грошей

Американські експерти попереджають, що майбутні кібератаки на Україну можуть стати серйозним викликом для усього населення

Журналіст стрічки новин
Експерти прогнозують, що через кібератак…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

Так вони відреагували на кібератаки на Україну, які відбулися в ніч на 14 січня. Експерти не виключають, що у майбутньому населення може через це залишитися без світла, тепла та грошей. 

Про це йдеться у матеріалі агентства Reuters, пише Depo.ua.

Аналітик американської компанії з кібербезпеки Mandiant Джон Халтквіст наголошує, що п'ятничний інцидент може стати підготовкою для більш серйозних атак.

"У міру зростання напруженості ми можемо очікувати агресивнішої кіберактивності в Україні і, можливо, в інших місцях... Організаціям необхідно розпочати підготовку", – наголосив він.

Халтквіст вважає, що такі руйнівні атаки будуть націлені на критично важливу інфраструктуру.

За інформацією видання, ще донедавна кібератаки були рідкістю. Однак російські хакери за останні два роки стали інтенсивніше атакувати об'єкти інфраструктури вірусами-здирниками, які здатні блокувати важливе обладнання. Нерідко таке траплялося у лікарнях, що призводило до смерті пацієнтів.

Водночас сама Росія неодноразово заперечувала свою причетність до хакерських атак на Україну. На думку колишнього керівника відділу кібербезпеки CrowdStrike Дмитра Альперовича, якщо Москва знову наважиться на вторгнення, то буде ще більше кібератак. Але найімовірніше вони не стануть фатальними.

"Це буде другорядне шоу. Основне шоу буде на землі", – наголосив він.

Нагадаємо, у ніч на 14 січня невідомі хакери зламали сайти низки урядових структур України. На сайтах розмістили текст з погрозами громадянам країни українською, російською та польською мовами. Припинили роботу офіційні сайти уряду, Міністерства розвитку громад і територій, Міненерго, Мінагрополітики, МЗС, МОН і Держказначейства. Також не працював сайт програми "Дія".

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України заявила, що витоку персональних даних внаслідок кібератаки не відбулося. У відомстві пояснили, що з метою недопущення поширення атаки на інші ресурси та локалізації технічної проблеми було тимчасово призупинено роботу низки інших урядових сайтів.

У Міністерстві цифрової трансформації України уточнили, що мобільний застосунок "Дія" працює в штатному режимі, й нагадали, що "Дія" не зберігає персональні дані, а лише відображає їх із реєстрів. 

Також повідомлялося, що українські спецслужби встановили, як хакери зламали сайти.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme