Українські спецслужби встановили, як хакери зламали сайти

Держспецзв'язку, Служба безпеки України та Кіберполіція встановили, яким чином хакерам вдалося зламати сайти державних установ

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Українські спецслужби встановили, як хак…
Фото: Pixabay

Загалом під час хакерської атаки на Україну постраждали 70 державних ресурсів, 10 з яких зазнали несанкціонованого втручання.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу "Дії".

"Контент сайтів при цьому змінено не було та витоку персональних даних не відбулося. За ініціативи СБУ було відключено важливі державні ресурси, зокрема і портал "Дія". Це було необхідно для локалізації проблеми та щоб не допустити поширення атаки. Мобільний застосунок "Дія" працював та працює в штатному режимі", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що хакерська атака відбулася у форматі так званої "supply chain attack" – атаки через ланцюжок поставок.

"Зловмисники зламали інфраструктуру комерційної компанії, що мала доступ з правами адміністрування до вебресурсів, які постраждали внаслідок атаки. Упродовж вихідних фахівці продовжать розслідування, щоб встановити його замовників і відповідальних за кібератаку", – резюмували у прес-службі.

Українські спецслужби встановили, як хакери зламали сайти

Нагадаємо, у ніч на 14 січня невідомі хакери зламали сайти низки урядових структур України. На сайтах розмістили текст з погрозами громадянам країни українською, російською та польською мовами. Припинили роботу офіційні сайти уряду, Міністерства розвитку громад і територій, Міненерго,  Мінагрополітики, МЗС, МОН і Держказначейства. Також не працює сайт програми "Дія".

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України заявила, що витоку персональних даних внаслідок кібератаки не відбулося. У відомстві пояснили, що з метою недопущення поширення атаки на інші ресурси та локалізації технічної проблеми було тимчасово призупинено роботу низки інших урядових сайтів.

У Міністерстві цифрової трансформації України уточнили, що мобільний застосунок "Дія" працює в штатному режимі, й нагадали, що "Дія" не зберігає персональні дані, а лише відображає їх із реєстрів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme