Єлизавета ІІ втратила Барбадос: Від завтра вона більше не є королевою цієї країни

Барбадос виходить із британської Співдружності націй

Журналіст відділу новин
Єлизавета ІІ втратила Барбадос: Від завт…
Фото: Рixabay

Карибська острівна держава Барбадос прощається із правлінням Єлизавети ІІ та взагалі британських монархів. Барбадос згідно із рішенням місцевої влади змінює статус із монархії на республіку.

Перехід до нової форми влади відбудеться у ніч з 29 на 30 листопада, передає Depo.ua із посиланням на BBC.

На церемонію завершення британського правління у Барбадосі прилетів принц Чарльз. Він візьме участь у церемонії разом із колишнім представником Лондона в Барбадосі, генерал-губернаторкою Сандрою Мейсон.

Сама ж Мейсон продовжить очолювати країну, ставши першою президенткою Барбадосу.

Нагадаємо, що колишня британська колонія Барбадос отримала незалежність від метрополії ще 1966 року.

Але, згідно із домовленостями, Барбадос продовжив визнавати своїм формальним очільником британського монарха – королеву Єлизавету ІІ. Її представляв на острові генерал-губернатор.

Після здобуття незалежності у Барбадосі час від часу піднімали питання про перехід до республіканської форми правління. І 1998 року спеціальна Комісії зі зміни Конституції рекомендувала здійснити цю зміну, відмовившись від формального керівництва островом Єлизаветою ІІ.

У вересні 2020 року тоді ще генерал-губернатор Барбадосу Сандра Мейсон оголосила, що королева Великої Британії Єлизавета II перестане бути главою держави Барбадос, оскільки у 2021 році острів офіційно стане республікою.

30 вересня 2021 року парламент одноголосно проголосував за поправки до Конституції, які з 30 листопада проголошують Барбадос республікою. Вони також скасовують від 1966 року королеви Великої Британії, який затверджував її главою Барбадосу.

А 21 жовтня парламент Барбадосу обрав Мейсон президенткою країни.

Довідка: Останньою до Барбадосу країною, яка прибрала королеву Єлизавету ІІ з посади голови держави, був Маврикій. Це сталося 1992 року.

Наразі вона залишається монархом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, а також 14 країн, включно з Австралією, Канадою, Новою Зеландією та Белізом.

У Карибському басейні королева є главою держави Антиґуа і Барбуда, Багамських островів, Ямайки, Гренади, Сент-Люсії і Сент-Вінсент і Гренадіни.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme