Втеча з-під британської корони: У Барбадосі обрали першого президента

Парламент Барбадосу визначився із першим для держави президентом

Журналіст відділу новин
Втеча з-під британської корони: У Барбад…
Фото: Рixabay

30 листопада острів вийде з-під правління Великої Британії та перетвориться на республіку. Її очолить генерал-губернатор – 72-річна Сандра Мейсон.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу уряду держави.

Зазначається, що палата представників і Сенат обирали першого президента держави таємним голосуванням (27 і 18 депутатів відповідно).

Після голосування не повернули тільки один бюлетень – сенатор Франклін попросив дозволу залишити засідання через незгоду із процесом.

Уточнюється, що Мейсон для перемоги потрібна була більшість голосів у дві третини.

Офіційна церемонія інавгурації першого президента Барбадосу запланована на 30 листопада.

1 грудня Мейсон вже почне виконувати свої обовʼязки у новому статусі. Зараз же вона – тимчасовий президент країни.

Нагадаємо, переговори про вихід Барбадосу з-під британської юрисдикції велися з 1998 року. Відомо, що англійські поселенці вперше висадилися на острові у 1625 році.

У вересні 2020 року тоді ще генерал-губернатор (представник королеви) Барбадосу Сандра Мейсон оголосила, що королева Великої Британії Єлизавета II перестане бути главою держави Барбадос, оскільки у 2021 році острів офіційно стане республікою.

30 вересня 2021 року парламент одноголосно проголосував за поправки до Конституції, які з 30 листопада проголошують Барбадос республікою. Вони також скасовують від 1966 року королеви Великої Британії, який затверджував її главою Барбадосу.

При цьому Барбадос не планує змінювати назву.

Довідка: Останньою країною, яка прибрала королеву Єлизавету ІІ з посади голови держави, був Маврикій. Це сталося в 1992 році.

Наразі вона залишається монархом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, а також 14 країн, включно з Австралією, Канадою, Новою Зеландією та Белізом.

У Карибському басейні королева є главою держави Антиґуа і Барбуда, Багамських островів, Ямайки, Гренади, Сент-Люсії і Сент-Вінсент і Гренадіни.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme