Енергетична криза: Експерти вважають, що поставки скрапленого газу не стануть порятунком для України

Енергетична криза, від якої зараз потерпає Європа, матиме низку наслідків і для України

Редактор стрічки новин
Енергетична криза: Експерти вважають, що…
Фото: Pixabay

Експерти прогнозують, що на кінець опалювального сезону у підземних газових сховищах України залишиться 8 млрд кубометрів газу. Це значно нижчий показник, ніж минулого року.

Про це свідчать результати дослідження Українського інституту майбутнього (УІМ) на тему "Енергетична криза 2022: де і за скільки Україна може купити енергоносії", передає Depo.ua.

Також, як зазначається у дослідженні, залежно від економічної кон'юнктури, Україна потребуватиме імпорту 8-10 млрд кубометрів газу. При нинішніх цінах на блакитне пальне такі обсяги імпорту становитимуть серйозне навантаження на бізнес, в тому числі і НАК "Нафтогаз". Експерти наголошують, що питання тарифів на газ для населення та підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) у пошуку фінансового ресурсу на закупівлю газу.  

Експерти зазначають, що в умовах енергетичної кризи Україні варто готуватися і до різних сценаріїв щодо транзиту газу.

"Повна зупинка транзиту може суттєво ускладнити транспортування та розподіл газу територією України, ускладнюватиме імпорт ресурсу. Проте, все ж залишаються шанси життєздатності систем транспортування та розподілу природного газу", - зазначається у дослідженні.

Водночас в УІМ зазначають, що поставки скрапленого природного газу (СПГ) не будуть порятунком для України – по-перше, через обмеженість відповідної інфраструктури, по-друге, через відсутність підстав очікувати зростання пропозиції на ринках СПГ.

Енергетична криза наслідки для України

Нагадаємо, 1 лютого Україна вперше розпочала фізичний імпорт газу з Угорщини. Раніше українська ГТС працювала лише у напрямку з України до Угорщини, а тепер газ транспортувати можна й в іншому напрямку.

Генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) Сергій Макогон зазначив, що угорський напрямок став другим після Словаччини гарантованим маршрутом постачання газу в Україну. Він також стане запасним варіантом на випадок відсутності транзиту. Макогон додав, що відкриття цього напрямку дає можливість для трейдерів організовувати постачання в Україну скрапленого газу з термінала у Хорватії.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme