Ердоган заявив про братерство та готовність "до всіх видів співробітництва" з талібами

Туреччина готова співпрацювати терористичним угрупуванням "Талібан", яке захопило владу в Афганістані

Редактор стрічки новин
Ердоган заявив про братерство та готовні…
Фото: Recep Tayyip Erdoğan/Facebook

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що співпраця з талібами потрібна "для забезпечення миру афганському народу і добробуту турків в Афганістані".

"Ми готові до всіх видів співробітництва, щоб зберегти мир для афганського народу, забезпечити добробут турецьких громадян, які живуть в цій країні, а також захистити інтереси нашої держави", – заявив Ердоган, передає Depo.ua з посиланням на Anadolu.

Він також сказав, що військова присутність Туреччини в Афганістані зміцнить позиції нової адміністрації Кабула на міжнародній арені.

"Незалежно від того, хто в адміністрації, підтримувати Афганістан у хороші та погані часи – це вимога братерства", – сказав Ердоган.

Щодо безпеки аеропорту Кабула, він сказав, що Туреччина будує свої плани відповідно до нових реалій, що виникають у цій сфері, і відповідно продовжує переговори.

Ердоган наголосив, що пріоритет Туреччини – безпека турків в Афганістані. За його словами, наразі уже 552 громадяни Туреччини були евакуйовані з країни.

Турецький лідер заявив, що, ймовірно, до вихідних поговорить з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Росії Володимиром Путіним щодо подій в Афганістані.

Зазначимо, що турецький військовий контингент перебуває в Афганістані з 2001 року. Тоді Туреччина відправила до країни групу із 90 бійців спецназу. За інформацією на початок 2021 року, в Афганістані перебуває приблизно 600 турецьких військовослужбовців. 

Нагадаємо, 15 серпня бойовики радикального руху "Талібан" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом залишив країну

Жителі столиці Афганістану Кабула почали масово залишати захоплене "Талібаном" місто. Евакуювали із нього й іноземців та дипломатів різних країн.

19 серпня терористичне угрупування "Талібан" повідомило про офіційне утворення Ісламського Емірату Афганістан. Про утворення емірату було оголошено у день 102-ї річниці незалежності Афганістану від Британської імперії. 

Читайте також: Друзі і вороги "Талібану": Чи поладнають з новим афганським режимом Китай, Туреччина, Росія і США

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme