Єврокомісія закликала ЄС приймати біженців з Афганістану

Єврокомісія закликає країни Європейського Союзу приймати біженців з Афганістану

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Єврокомісія закликала ЄС приймати біженц…
Фото: Pixabay

Зокрема єврокомісар з внутрішніх справ Ілва Йоханссон закликала збільшити квоти на переселення громадян Афганістану. За її словами, близько 550 тисяч афганців були переміщені внутрішньо в країні з початку 2021 року. Відомо, що країни поза ЄС, Таджикистан, Уганда та Великобританія, вже готові прийняти перших біженців.

Внаслідок захоплення влади бойовиками терористичного угрупування "Талібан" значна кількість громадян Афганістану втекла до сусідніх країн, повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Єврокомісії.

Зазначається, що ситуація в Афганістані явно небезпечна, і деякий час вона не буде безпечною. Тому країни ЄС не можуть змусити людей повернутися до Афганістану.

"Я закликала держави-члени активізувати свою роботу щодо переселення, збільшити квоти на переселення, щоб допомогти тим, хто потребує міжнародного захисту, та запропонувати додаткові правові шляхи", – йдеться у дописі.

Йоханссон додала, що афганські жінки та дівчата знаходяться в особливо небезпечній ситуації. Через це пріоритет переселення над нерегулярними маршрутами також має чіткий гендерний аспект. 

Крім того, ЄС продовжуватиме відігравати провідну роль у підтримці афганських біженців у регіоні.

"Ситуація, що швидко розвивається в Афганістані, становить глобальний виклик, тому нам потрібно діяти разом і з усіма партнерами на глобальному рівні, рішуче і справедливо, гарантуючи при цьому повагу основних прав, захист наших цінностей та працюючи у дусі солідарності", – додали у прес-службі.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ (МЗС) України відпрацьовує два плани евакуації наших громадян із Афганістану. До країни вже вилетів літак Міноборони України. 

Читайте також: Хто такі таліби: Звідки взялися, що скоїли і як взяли Афганістан

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme